Koronavirus Srbija

“Stroga tajna” koliko smo kupili Fajzer vakcina i po kojoj ceni

Koliko smo vakcina protiv koronavirusa kupili od kompanije “Fajzer”, i po kojoj ceni, za sada će ostati skriveno od javnosti. Ministarstvo zdravlja navelo je da je ugovor između Srbije i pomenute kompanije označen kao strogo poverljiv.

Nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić rekao je za Raskrikavanje da mu nije jasno zašto je ugovor tajan i da je u interesu javnosti da sazna informacije o vakcini, kao i koliko novca iz budžeta je potrošeno na njihovu nabavku.

Novinarka Raskrikavanja je još 10. novembra uputila pitanja o kupovini vakcina od kompanije “Fajzer”, odmah nakon prvih najava da ćemo nabavljati i njihove vakcine. Pitanja smo poslali između ostalih i na adrese Ministarstva zdravlja, Agencije za lekove i medicinska sredstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Raskrikavanje je ovim institucijama zatražilo kopiju ugovora koji je potpisan “Fajzerom” i “Biontekom”, kao i informacije o ceni, količini i datumu kada će vakcine biti isporučene, te o svim pravima i obavezama Srbije, koje proizilaze iz ugovora.

Dan nakon što je u Srbiju stigao prvi kontigent od 4.800 “Fajzer” vakcina, odgovor je stigao iz Ministarstva zdravlja koje je pozivajući se na Zakon o tajnosti podataka odbilo da Raskrikavanju dostavi tražene informacije.

“Ovaj ugovor označen je kao strogo poverljiv dokument u skladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka”, navodi se kratko u odgovoru, ali bez konkretnih članova tog Zakona, na koje se pozivaju.

U Zakonu o tajnosti podataka navodi se da se stepen tajnosti “strogo poverljivo određuje radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije”.

Šabić kaže za Raskrikavanje da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama javnost ima nesporan interes da pristupi podacima koji su u posedu organa vlasti, a tiču se ugrožavanja i zaštite zdravlja stanovništva.

“Čini se da je naša Vlada manje – više sve te informacije označila kao strogo poverljive, a to zapravo znači da oni misle da će, ako građani Srbije saznaju koliko je sredstava, za koje kolličine medicinske opreme i lekova potrošeno, Srbija pretrpeti štetu i to ne bilo kakvu štetu, nego tešku štetu. To je potpuno neobjašnjivo, u najmanju ruku, Vlada bi morala da objasni o kakvim je to interesima reč i o kakvoj šteti je reč”, navodi Šabić

Šabić podseća na to da je označavanje ovih informacija kao “strogo poverljivih” suprotno i Zakonu o budžetskom sistemu, koji sadrži princip transparentnosti. Izuzetak može biti bezbednost zemlje, odbrana zemlje ili međunarodni odnosi.

“Ne vidim kakva bi šteta po bilo koja od ova tri interesa mogla biti prouzrokovana samom činjenicom da će, što je najnormalnija stvar u svakoj uređenoj zemlji, Vlada položiti račun o relevantnim činjenicama, posebno u ovakvim situacijama”, objašnjava Šabić. Nedavno je i kompanija “Fajzer” odbila da dostavi Danasu detalje tog ugovora, navodeći da su njegovi detalji poverljivi.

Podsetimo, u Srbiju je do sada stiglo 4.800 doza “Fajzerovih” vakcina, a Vučić je najavio da će vakcinacija početi 24. decembra. Vakcinu će, kako je najavljeno, prvo primiti korisnici staračkih domova.

Afera Fajzer: Kompanija, čiju vakcinu Vučić obećava, podmićivala lekare u Srbiji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

51 Shares
Share via
Copy link