Magazin

„Faithless“ morao da promeni uvodne stihove najvećeg hita na zahtev MTV-a (VIDEO)

Maxi Jazz nastup
Foto: Getty Images

Svet je potresla vest da nas je prekjuče napustila još jedna muzička veličina, pevač sastava „Faithless“ Maksvel Frejzer, poznatiji kao Maksi Džez, koji je umro mirno u snu.

Ovu vest je na svom Tviter nalogu potvrdio i sam bend, pa se tako Maksi pridružio plejadi uticajnih muzičara koji su nas nedavno napustili, poput britanskog muzičara Teri Hola, kao i velike zvezde ovih prostora Masima Savića.

„Pušenje trave“ bilo previše slikovito za MTV

Čak i ukoliko niste ljubitelj sjajnog „Faithless-a“, svakako ste makar nekad čuli njihov mega hit „Insomnia“, koji u originalu počinje rečima „I only smoke weed when I need to“ („Pušim travu samo kada moram“), gde Džez objašnjava svoj način borbe protiv nesanice.

Međutim, u vremenu kada gole zadnjice i grudi dominiraju muzičkim spotovima, umetnička sloboda, ona prava, paradoksalno je često predmet cenzure mejnstrima, pa je pokojni pevač jednom prilikom otkrio da je na zahtev MTV-a morao da promeni uvod najpoznatijeg singla.

– Ta prva rečenica: „Deep in the bosom of the gentle night“, nije moje citiranje Dilana Tomasa. To nam je nametnuo MTV, jer su smatrali da je originalni prvi stih: „I only smoke weed when I need to“ previše slikovit – izjavio britanskom „Guardian-u“.

– Bilo je rasprave i oko stihova: „Making mad love to my girl on the heath / Tearing off tights with my teeth“ (Vodim ludu ljubav sa mojom devojkom po vrućini / Kidam čaršave zubima), ali su oni ipak ostali – dodao je muzičar.

Apsces na zubu krivac za najveći hit

Iako je radijska verzija snimljena sa izmenjenim tekstom, postoji duža verzija pesme koja počinje originalnim tekstom o pušenju marihuane.

– Tekst je iz ličnog iskustva. Nisam patio od nesanice, samo sam imao apsces na zubu. Bilo je toliko bolno da me je to držalo budnim.

Stihovi o tome kako nema struje i kako posežete za olovkom u mraku takođe su bili iz stvarnog života. Često je nestajalo struje pa sam pisao uz svetlost sveća – pojasnio je Džez stihove slavne pesme.

Izvor: Index

Preminuo Maksi Džez, pevač legendarnih „Faithless-a“, kolege i fanovi ujedinjeni u bolu (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link