Lifestyle

Kako u 5 koraka da blokirate postavke o tome šta radite na telefonu dok niste na Facebooku

Kada u svom telefonu pronađete informacije koje o vama skuplja Facebook dok ne koristite tu aplikaciju, možda ćete poželeti da ugasite ove postavke. Oni koji su otvorili nalog pre 10 ili 12 godina, nisu ni slutili da će informacije o njihovim navikama, čak i dok ne koriste Fejs, biti najveći izvor prihoda kompanije.

Stvari su se promenile, a Facebook je sa jednim ažuriranjem politike privatnosti umetnuo “kukavičije jaje”. Jednim klikom, većina ljudi je prihvatila ove postavke uslova korišćenja, iako im nije objašnjeno na način na koji mogu da razumeju.

Ta platforma danas skuplja i deli informacije šta radite na svom telefonu i koje aplikacije otvarate dok niste na Facebooku.

Facebook povremeno daje obaveštenja da prikuplja podatke o sajtovima koje posećujete, radi personalizovanog korisničkog iskustva. Obaveštenja o prikupljanju statistićkih podataka trebalo bi da budu na svakom sajtu. Ali neki korisnici Facebooka su pronašli tragove o veoma poverljivih podataka o njima.

facebook-podaci

Dobra vest je da možete da sa 5 klikova ugasite ovu opciju, promenite Facebook postavke privatnosti (i obrišete prikupljene podatke).

Sve što treba da uradite jeste da odete u opciju Settings & Privacy, a potom slede koraci:

> Settings
> Off-Facebook Activity
> More Options
> Manage Future Activity
> Turn Off

Možete pre toga pogledati istoriju da da proverite šta je prikupljeno do sada. Opcijom clear history obrisaćete prikupljene podatke.

Ovo uputstvo je na svom Facebook profilu podelio Srđan Novaković, Novosađanin koji živi u Dubaiju, a prenela je Lola.

“Sad saznah, proverih, i jebiga tačno je. Ne znam sa kojim tačno update-om je ovo uletelo. Jesu, go*na su. Nema na čemu”, napisao je Srđan.

Stiže zastrašujuća FB aplikacija koja će na ulici prepoznavati lica

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

23 Shares
Share via
Copy link