Lifestyle

Iz Zakerbergove kuhinje stiže zastrašujuća Fb aplikacija koja će nam prepoznavati lica

Najnovija aplikacija popularne društvene mreže Facebook puštena je u rad, a osnovna namena joj je da prepoznaje ljudske crte lica i usmerava nas na profil skenirane osobe.

Nova aplikacija još uvek nije dostupna široj javnosti i za sada je namenjena isključivo zaposlenima u toj kompaniji, piše 021.

U javnost je procurila informacija da je dovoljno samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i odmah se na ekranu pojavi njeno ime, prezime i profilna slika sa Facebooka. Reč je o, kako prenosi Forbs, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zakerberga.

Takva opcija mogla bi da uništi i ono malo preostale privatnosti na internetu, a razvijena je tako da se primenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Facebook mreži. To je, kako upozoravaju portali, još jedan dokaz koliko je opasno deljenje ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama, jer, kada bi se ustalila aplikacija poput ove za prepoznavanje ljudi, svako bi mogao znati nečije ime i imati njegove podatke čim ga ugleda na ulici.

Facebook je počeo da razvija ovu aplikaciju 2015. i 2016. a testirali su je na zaposlenima u kompaniji i njihovim prijateljima.

U kompaniji negiraju moć ove aplikacije. Uprava Facebooka tvrdi da redovno interno testira nove tehnologije, te da su s aplikacijom za prepoznavanje lica mogli da prepoznaju samo njihove zaposlene i njihove prijatelje sa aktiviranom opcijom prepoznavanja lica, ali ne i druge osobe.

S druge strane, sasvim je jasno da Facebook ima razvijen algoritam za prepoznavanje osoba na mreži, a jednostavan dokaz je prepoznavanje vaših prijatelja na fotografijama koje postavljate na svoj zid.

Koliko je zaista precizan super-popularni FaceApp

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

20 Shares
Share via
Copy link