Kolumne

Dok se gložimo oko pobednika Evrovizije, Vučić najavljuje da ‘leba nećemo imati da jedemo

Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Možda je “Evrovizija” već duže vremena i cirkus i sprdnja i kič, ali uvek fino pokaže kako u tom momentu stvari stoje politički, ekonomski, socijalno, društveno, kako god.

Evropa nije daleko od guzice zgodne Španjolke koja histerično poput svih misica sveta ikad doživljava svaki dati poen. Nisam protivnica guzica, ali preplavile su planetu, diktiraju neki sumanuti trend i van scene, gde ako nemaš guzicu, nemaš ništa. Ako nemaš šljokica i igara za narod, najebao si. I leba.

A kako najavljuje Vučić, mala digresija, ali vrlo važna, hrane neće biti dovoljno. Zima predstojeća biće jedna od najtežih zima na planeti u proteklih 70 godina. Stvari nisu za zezanje, zato dajte šljokice da malo premažemo realnost koja je na sinoćnoj Evroviziji Ukrajinu stavila na prvo mesto.

Tim povodom, jasno je, oglasio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao:

– Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji. I verujem – ne poslednji put!

Gosti Evrovizije će, kako je još dodao, biti ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju “slobodnom, mirnom, obnovljenom Marijupolju!”

On se na FB zahvalio svim glasačima i posebno podvukao “naš pobednički akord u borbi sa neprijateljem nije daleko!“

Ova izjava razjarila je dobar deo javnosti, a mnogi su popizdeli zbog same pobede Kukuškog orkestra jer je, kako kažu pobeda nameštena.

Pobeda koja nije pobeda. To je isto kao kada bi izglasali da imam 20 godina i veselim se, a znam da nije tako. Sve je izopačeno!

Koja neopevana glupost: dok narod umire, ovi čobani skaču po bini, a predsednik im se raduje. Čova se načisto pogubio. Pesmica baš sviranje onom aparatu kojim dotični razmišlja!

Većina komentara odnosi se na to da će se pesma Evrovizije sledeće godine održati u “ruskom Marijupolju”.

Ne bih se baš tako zezala, ratno je stanje, niti bih ove momke nazivala čobanima, verujem da su se oni potrudili da predstave svoju pesmu i zemlju najbolje što mogu, upitno je samo da li bih ja na njihovom mestu učestvovala u ovom momentu, dok mi je zemlja u ratu, a narod rasut po Evropi…

Ne znam ni da li bih uzela nagradu, popela se na binu, radosno otpevala “pobedničku numeru”. Ne znam. Ali znam ono što sam navela na početku: Evrovizija nam je pokazala fenomenalno, rendgenski kako stvari stoje u svetu i Evropi, pa sad možemo da se zajebavamo sa tim da je cirkus, ali ne možemo da sporimo da nam je cirkus pokazao šta, ko, kako, zbog čega.

Pesme su tu odavno u senci.

Nisu mi najjasniji ovi što se sad krve po mrežama oko svojih “favorita”, svi su vrsni poznavaoci muzike, što uopšte ne čudi jer su svi bili i vrsni poznavaoci korone, vrsni poznavaoci prilika u svetu, Putinovih namera, ukrajinskih šansi, teorija zavere (sećate se sto Konstrakte, slovo Z) i slično.

U gloženju oko toga ko je bio bolji, čiji favorit je imao bolju “kompoziciju, nastup, umetnički dojam”, ko su nam braća, a ko nam nisu braća i kod koga ćemo zbog 12 poena na more, da li je bilo neregularnosti… nekako promiče izjava Vučića o nestašici hrane koja je sigurna, o 50 odsto većoj potrošnji benzina ove godine, o najtežoj zimi koja dolazi”.

… rez.

Konstrakta je carica. Obula je bele borosane nasuprot šljokičastom kombinezonu, odmereno, sa dostojanstvom ispratila glasanje sa čašom u ruci bez vriske, histerije, skakanja i euforije, prekrštenih nogu svesna, sigurna sam, čemu prisustvuje.

Kulerski, sa umećem i talentom, bez galame i pompe poslala svoju poruku svetu koji ju je razumeo, samo se deo pravio da ne razume ono što je želela da poruči. Osvojila je publiku, srušila neke tabue, pokazala kako se može mnogo toga reći i sedeći obučen, u belom, za lavorom, sa sapunom u ruci.

And one million points gows to Ana Đurić Konstrakta…

Zelenski zove svet na Evroviziju u Marijupolj, a mi na Olimpijske igre dogodine u Prizrenu

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.4K Shares
3.4K Shares
Share via
Copy link