Magazin

Zelenski zove svet na Evroviziju u Marijupolj, a mi na Olimpijske igre dogodine u Prizrenu

evrovizija 11
Printscreen Collage

Ukrajina je osvojila ovogodišnju pesmu Evrovizije, a znajući u kakvom spletkaroškom i izveštačenom svetu živimo to nije i nikako ne može predstavljati iznenađenje. Zapravo se malo ko iskreno iznenadio, dok u Evropi i domaćim medijima niko ne poteže pitanje nameštene pobede. Konstrakta je naša pobednica, jasna je zamena teza.

Nekada se čovek stvarno najiskrenije pomoli da nas jedna kometa zbriše kako to ne bi morali da rade Putin, Bajden i ostali Kim Džong Unovi dok nam Zelenski u nuklearnom paklu mlatara penisom oko sprženih očiju.

Nisam gledao Evroviziju, jer umetnost, ako je zaista umetnost, nije i nikada ne može biti takmičenje, ali sam igrom slučaja čuo pesmu koja je ove godine predstavljala Ukrajinu. Toliko je dobra i slušljiva da bih je i na radiju brže bolje promenio, a kamoli samoinicijativno pustio preko neke internet muzičke platforme.

Senku na ovu pobedu baca i saznanje da je pobednički „boj bend“ iz Ukrajine na takmičenje stigao kao zapravo drugoplasirani u samoj Ukrajini, nakon što se u februaru, malo pre ulaska Rusa u sukob na istoku Ukrajine, Alina Peš povukla zbog državne istrage oko njenog puta na otcepljeno poluostrvo Krim, još 2015. godine, na svadbu bliskog prijatelja.

Nakon njene pobede, odluku je zbog istrage poništila nacionalna televizija UA:PBC i na takmičenje poslala Kaluš orkestra.

Iako je Peš tada priložila dokaze da je legalno putovala na Krim, sumanute optužbe i pritisci javnosti bili su jači i snažaniji u ovom ludom i opasnom vremenu.

Zbog toga je ona na kraju sama odustala od puta u Torino.

“Državljanka Ukrajine sam, sledim zakone Ukrajine i pokušavam da pokažem svetu tradiciju i vrednosti svoje države. Ono kako se ova priča razvila nimalo nije ono o čemu moja pesma govori. Ja sam umetnica, a ne političarka. Nemam vojsku PR-ovaca, menadžera i advokata da mogu da se oduprem svim tim napadima i pritiscima, kao ni pretnjama. Ne želim da učestvujem u ovom virtuelnom ratu i mržnji. Teška srca povlačim svoju kandidaturu za predstavnicu Ukrajine na Evroviziji. Žao mi je. Želim da se zahvalim svima koji me podržavaju”, napisala je pevačica na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alina Pash (@alinapash)

Priliku su vrlo kolegijalno oberučke prihvatili denseri iz Kaluš orkestra, čiji je jedan član na kraju ostao na frontu. To je dodatni marketing za bend i pobedu Ukrajine u ovom trenutku.

“U ovim teškim vremenima za našu zemlju, pokazaćemo svima ko smo. Spremni smo da predstavimo Ukrajinu čitavoj Evropi”, rekao je glavni pevač grupe Oleh Psijuk.

I pokazali su. Nažalost, ovakvim glasanjem, pesmom, skandalom i nepravdom prema Alini Peš, porukama oko Azovstala na kraju, ponovo su dokazali kako funkcioniše ta bogougodna “civilizacija“.

Članovi benda su na kraju nastupa poslali apel svetu da se svi hitno uključe u oslobađanje boraca koji se još uvek kriju ispod Azovstala u Marijupolju. To je neodoljivo podsetilo na poruku našeg nekadašnjeg plivača Milorada Čavića koji je na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu, 2009. godine, na pobedničko postolje izašao u majici “Kosovo je Srbija”. Zbog toga je dobio kaznu i suspenziju, uz opomenu svim našim savezima za budućnost da nema političkih poruka na sportskim priredbama.

čavić
Foto: BETA AP

Evrovizija je takmičenje koje muzikom navodno zaustavlja sukobe, ratove, koje miri i poništava mržnju.

Zbog izjave članova benda nikakva akcija neće biti preduzeta, saopštila je Evropska radiodifuzna unija.

„Razumemo duboka osećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i verujemo da su komentari Kaluškog okrstra i drugih umetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu pre humanitarne nego političke prirode“, saopšteno je.

Zelenski je proslavio pobedu na Evroviziji, poslavši jednu vrlo zanimljivu poruku preko društvenih mreža.

“Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji. I verujem – ne poslednji put. Daćemo sve od sebe da jednog dana učesnici i gosti Evrovizije budu ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju. U slobodnom, mirnom, obnovljenom Marijupolju! Hvala na pobedi Kaluškog orkesta i svima koji su glasali za nas. Naravno, naš pobednički akord u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini“, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Sve ovo podseća na jednu tužnu priču, nama dobro poznatu.

Dogodine u Prizrenu, pozdrav je kojim se već nekoliko godina pozdravljaju naši ljudi u Srbiji i dijaspori, a najčešće se može čuti u emisijama na Jutjub kanalu Srbin info. Veći odjek ovaj poklič dobio je nakon istoimene pesme Beogradskog sindikata i etno grupe Trag.

Ovaj motiv i ohrabrivanje Zelenskog u ovom trenutku je realno koliko i organizacija Olimpijskih igara od strane Srbije upravo u Prizrenu. Ili Vukovaru. Sasvim svejedno.

Da, Evrovizija je najobičniji cirkus i iskreno žalim Konstraktu što je uprljala svoje kul umetničko ime i očigledan talenat učestvovanjem u ovoj maskaradi, iako je jasno da joj sav ovaj marketing i te kako znači za nastavak karijere.

konstrakta
Printscreen

Da je sve od sinoć najjadniji Trumanov šou, Zadruga i emisija Jovane Jeremić u paketu, pobrinuo se, zamislite, NATO pakt. Zamislite nivo umobolnih stremljenja kada su se i visoki predstavnici NATO vojne alijanse oglasili oko takmičenja koje je navodno umetničko, a nikako političko niti, ne daj bože, vojno nadmetanje.

„Juče smo videli ogromnu podršku javnosti u celoj Evropi… Naravno pesma je bila fantastična, ona jeste fantastična”, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džeoana nakon jutrošnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Berlinu, uz naravno nezaobilaznu opasku da su Rusi “pokrenuli najbrutalniji i najciničniji rat od Drugog svetskog rata“.

Upropastili su muzička, sportska, sva ona takmičenja koja po definiciji ne treba da imaju dodirnih tačaka sa politikom. Nadmetanja koja bi morala da promovišu neke prave vrednosti i fer plej uz nedvosmileno ograđivanje od političke prljavštine.

Kao i mnogo puta do sada, pravda i istina su kapitulirale pred sjajno odrađenim marketingom i lažnim osmesima plaćenih botova sa izmišljenim stavovima i glasovima.

Evrovizijsko glasanje neregularno, Konstrakta može da ostane bez poena

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

3.3K Shares
3.3K Shares
Share via
Copy link