Magazin Srbija

Evropa kaže da je beloruski Alek diktator, a naš Aca je najbolji, isto diktator

lukašenko
Foto: NovaS/Andrei Stasevich / TASS / Profimedia/Instagram/buducnostsrbijeav

Ana Stevanović, internacionalna sekretarka Stranke slobode i pravde, uputila je pismo Vladimiru Bilčiku, izvestiocu EP za Srbiju, sa pitanjima koja se odnose na družbu predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka i našeg Aleksandra Vučića.

Kako to da je beloruski Aca loš a naš dobar, kad razlike nema?

U nastavku je deo pisma.

Pozdravljamo Vašu osudu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka u vezi sa hapšenjem Romana Protaševiča, beloruskog opozicionog aktiviste kome preti kazna zatvora od čak 15 godina. Ovaj postupak ste grubo osudili nazivajući Lukašenka diktatorom i najavili ste oštru reakciju Evropske unije. Takođe ste dodali da Lukašenko misli da može da radi sve što zamisli i da je svojim postupkom ugrozio ljudske živote.

Upravo zbog ove grube osude pitamo Vas zbog čega onda podržavate režim Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, koji Aleksandra Lukašenka lično dočekuje na aerodromu uz najviše državne počasti? U decembru 2019. godine Aleksandar Lukašenko, čovek kojeg nazivate diktatorom i oštro kritikujete, bio je počasni gost Narodne skupštine Srbije u kojoj je dočekan uz gromoglasan i srdačan aplauz od strane predstavnika vladajuće koalicije u kojoj je dominantna Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića. Poslanici opozicije su i tu sednicu bojktovali zbog višegodišnjeg gaženja demokratskih procedura.

Interesantno je da je od 2013. godine Dragomir Karić, narodni poslanik vladajuće koalicije, počasni konzul Belorusije u Beogradu.

U svom govoru u Narodnoj skupštini u Beogradu, Lukašenko je istakao da je došao u zemlju svojih bliskih prijatelja, a tokom svog govora posebno je istakao da “što se tiče izbora, prosto je nemoguće napraviti slobodnije i demokratskije izbore od onih koji su održani u Belorusiji.“

Dodao je da Evropa nije bila zadovoljna što u beloruskom parlamentu nema opozicije i dodao da opozicija i pored njegove želje nije uspela da pređe cenzus, a za tu izjavu dobio gromoglasan aplauz poslanika vladajuće većine. Podsetićemo Vas da nakon parlamentarnih izbora održanih u junu 2020. godine usred pandemije, Srbija takođe nema opoziciju u svom parlamentu. Samo par nedelja uoči izbora, protivno izbornim zakonima, vladajuća većina je u Skupštini izglasala smanjenje cenzusa, navodno pod izgovorom da u parlamentu bude prisutna opozicija. Proevropska opozicija je ove izbore bojkotovala.

U Evropi jedino Aleksandar Vučić i njegov režim blagonaklono gledaju na Aleksandra Lukašenka i njegov način vladanja Belorusijom. Nakon izbora u Belorusiji 2020. godine, tabloidi i mediji u Srbiji koji su pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića srdačno su čestitali Lukašenku pobedu na izborima. Ukoliko uporedimo načine vladanja, Vučić je preslikao Lukašenkov model tako što je gotovo sve medije stavio pod svoju kontrolu. Za sada, za razliku od svog uzora, Vučić ne hapsi istaknute opozicione lidere, ali umesto toga vodi protiv njih višegodišnje kampanje satanizacije putem svojih tabloida i medija….“

Izvor: Danas.rs

Gangula definitvno gasi stranku i prelazi kod Vučića, sa sobom vodi i kerove

OGLAS

233 Shares
233 Shares
Share via
Copy link