Lifestyle

Saveti za bolje učenje

Ispitni rok za neke i dalje traje. Šta raditi kada vam učenje ne ide? Koji su to najefikasniji saveti za bolje pamćenje.

Prvo je najbolje da se organizujete. Odredite koji deo dana ćete posvetiti učenju, jer sigurno nećete efikasno učiti ceo dan, a vašem mozgu je potreban i odmor i motivacija. Kada znate da ćete se nakon učenja videti sa prijateljima imaćete više motivacije da uradite sve što ste planirali.

knjiga-citanje-jabuka
Izvor: Pixabay ©

Učite za stolom kako ne biste zaspali na krevetu. Prvo spremite sto i sklonite sve stvari koje vam ne trebaju za učenje.

Ukoliko nemate dovoljno koncentracije i tokom čitanja vam druge stvari prolaze kroz glavu čitajte naglas i beležite ključne reči, a možete ih i crtati, jer većina ljudi bolje pamti vizuelno, kada vidi sliku.

Ono što morate da naučite napamet to obavezno zabeležite različitim bojama na papirima koje ćete zalepiti na zid ispred vašeg stola tako da vam to uvek stoji na vidmom mestu.

knjiga-poklon-gsp
privatna arhiva

Pravite pauze tokom učenja, izađite na svež vazduh, popite vodu ili pojedite čokoladicu. Ne preporučuje se da tokom pauza koristite društvene mreže, jer vas one mogu zadržati više nego što ste planirali. Razgraničite šta vam je važno, a šta nevažno. To znači da ako vam je važno da nešto naučite za dva sata, nećete odgovarati na poruke ili mejlove.

Ukoliko vam je dosadno ili vam previše nevažnih stvari i misli odvlači pažnju možete učiti sa nekim tako što ćete čitati naglas ili jedno drugom objašnjavati i ponavljati. Ako ipak nemate sa kim da učite može vam poslužiti i ogledalo, pa objašnjavajte sami sebi kao što biste profesoru na ispitu.

knjiga-citanje
Izvor: Pixabay ©

Kada vas najviše mrzi da učite gradivo za koje smatrate da je previše dosadno ubedite sebe da vam je zanimljivo i da se radujete tome što ćete naučiti nešto novo. U trenutku kada vam misli “odlete” na pogrešnu stranu prekinite samog sebe rečima “vrati se na učenje, nemaš vremena za gubljenje”.

Više o tome kako da preživite ispitni rok

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link