Koronavirus Svet

Erdogan hapsi novinare koji ga kritikuju

Koliko je teško u Turskoj izraziti stav suprotan vladajućoj klimi, govori i poslednja vest – Erdogan je zbog pomilovao 90 hiljada zatvorenika, ali u zatvoru su ostali novinari i politički zarobljenici.

Represivni stil vladanja se nastavlja. Erdoganov sistem trpa u zatvore novinare i ljude koji drukčije misle, i to s merakom, dok se pritisak se očigledno povećava, piše dw.com.

Prošle nedelje je podneo krivičnu prijavu protiv popularnog voditelja Fatiha Portakala. Portakal je na Tviteru kritikovao Erdoganovu kampanju za davanje dobrovoljnih priloga za borbu protiv virusa. Ubrzo je izveden pred sudije.

Oni koji se u Turskoj bore za demokratiju, slobodu i pravnu državu te javno kritikuju samovoljna hapšenja i nepravdu, bore se sa vetrenjačama. Oni traže nešto čega nema: pravdu u zemlji punoj nepravde.

Promenio Zakon da bi novinari ostali u zatvoru

Amnestija 90 hiljada zatvorenika se ne odnosi na novinare i političke zatvorenike, iako oni prema standardima pravne države ne bi ni smeli da budu hapšeni. No, upravo su krivična dela za koja su oni optuženi izuzeta iz novog zakona. Naprotiv – zakonu je dodat i specijalan član koji trenutno pogađa samo šestoro novinara.

Zatvoreni novinari su pre oko mesec i po dana uhapšeni zbog zločina protiv Nacionalne tajne službe MIT i odavanja državnih tajni – jer su izveštavali sa sahrane jednog člana MIT ubijenog u Libiji. Odavanje tajne je krivično delo koje prevremeno puštanje na slobodu čini nemogućim.

“Soroševci” su glavni državni neprijatelji

Hapšenje novinara je sporno među turskim pravnicima. Ipak, žongliranje zakonima  se nastavlja kako bi se sada ugušile kritike o pristupu Vlade krizi sa koronom.

Sudstvo je izgubilo nezavisnost jer je u novom prezidijalnom sistemu promenjen sastav Saveta sudija i advokata. Šest članova sada imenuje predsednik a preostalih sedam – parlament.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan ne krije svoj uticaj, naprotiv, on kritikuje, besni i vređa kada nije zadovoljan sudskim odlukama.

Kada je biznismen i aktivista Osman Kavala u procesu zbog demonstracija u Gezi-parku pre dva meseca na iznenađenje svih oslobođen optužbi, Erdogan je odmah rekao da ima tipova koji hoće da ometu državu pobunom (misleći na Džordža Šoroša), te da je Kavala turska filijala te misije.

Dodao je i da su spoljne sile pokušale da izmanevrišu Kavalu na slobodu. Erdoganove reči su urodile plodom Kavala je ponovo uhapšen pre nego što je napustio zatvor.

Ni on neće profitirati od najnovije amnestije.

Novinari su „opasnost”. Oni kritikuju Erdogana jer je, kako smatraju, predugo oklevao da preduzme mere protiv širenja virusa.

Izvor: Hulija Šenk/DW

Portal Nova: Vučić i Brnabić su znali za hapšenje novinarke

 

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

186 Shares
186 Shares
Share via
Copy link