Magazin Srbija

Cena struje ide u nebesa, za domaćinstva poskupljuje 30%, za privredu 70%

novac-eps
Foto: D. Milovanović

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto, saznaje danas Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Cena električne energije u Srbiji za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije (AERS), podnoseći troškovnik kojim ga pravda.

Kako objašnjava Demostat, AERS procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne i u zavisnosti od toga ga i odobrava.

S obzirom da je EPS u vlasništvu države, Srbije republička Vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku.

U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto, to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana.

Prethodni put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4 odsto.

Sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti, predviđa Demostat i napominje da bi i reakcija privrede na poskupljenje od 70 odsto bila u potpunosti negativna.

Ekonomska kriza zbog posledica pandemije korona virusa, skoka cena energenata na svetskom tržištu i rata u Ukrajini je glavno opravdanje onih koji tvrde da struja u Srbiji mora da poskupi.

Posle 5 godina borbe pobedio EPS i javnu izvršiteljku i dokazao da dug za struju nije njegov

Izvor: Fonet

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • STRUJA JE NAJSKUPLJA ZA ONOG KOJI JE NE TROŠI!

    Struja u Srbiji nije najniža u Evropi, već je najniža u Ukrajini, Moldaviji i Kosovo i Metohiji. To što se priča da taksa za javni servis RTS i RTV ide na teret EPS-a nije tačno, već ide na teret potrošača. Za uvoz struje krivicu treba tražiti u Vladi i u EPS. EPS je vođen nakaradno, a vodeći ljudi su nekvalifikovani, po znanju, za taj posao. Čelnik je bio pečenjar, a slični su i njegovi saradnici. Ministarka u to ne vidi sebe, a snosi dela odgovornosti. U Srbiji svaki stan koji ima brojilo, trošio ili ne trošio struju mora da plati. Tako u Boru u stanu u kome ne živi niko mesecima, račun uredno dolazi za naplatu i pored toga što nema potrošnju (stanje strujomera je nula kWh). Za mesec april plaćen je račun za struju u iznosu1.055,95 dinara, a uključeni su: obračunska snaga sa 359,89 din, trošak garantovanog snabdevača 142,62, din, akciza35,80 din, PDV 102,64 din, taksa za medijski servis 299,00 din. Što znači: radio ne radio svira ti radio, al’ za pare.

78 Shares
Share via
Copy link