Magazin

Episkop Joanikije i sveštenici SPC pušteni na slobodu

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević pušteni su oko ponoći na slobodu.

Vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora došli su ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću gde ih je sačekalo nekoliko hiljada građana koji su tu od jutarnjih sati.

Oni skandiraju ” vladika, pobeda” i “Nikšićani brane svetinje”.

Nakon izlaska iz pritvora Joanikije se obratio građanima kojima se zahvalio na podršci. Naglasio je da se policija prema njima u pritvoru ponašala krajnje profesionalno, i nikakvih zamerki na njihovo postupanje nema. Međutim, iskoristo je priliku i kritikovao vlast za koju kaže da su joj “samo vera i crkva problem”.

“Hoćemo slobodu vere, hoćemo da se poštuju Ustav i zakon. Oni su doneli zakon ne poštujući Ustav svoje države”, kazao je Joanikije jasno aludirajući na vlast.

On je rekao da će “njihova borba” dugo da traje i pozvao građane da se dostojanstveno raziđu.

Joanikije i sveštenici privedeni su zbog litije na dan Svetog Petra Cetinjskog na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja. Tada im je nakon davanja iskaza u nikšićkom centru bezbjednosti određeno zadržavanje do 72 sata.

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva saznali za odluku počelo je skandiranje “Vladika, pobjeda” i “Nikšićani brane svetinje”.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je večeras novinarima da Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti riječi sjutra na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Očekuje se da vladika i sveštenici nakon puštanja iz pritvora dođu ispred zgrade tužilaštva i obrate se građanima koji od juče u devet časova ujutro čekaju odluku.

Ispred tužilaštva u Nikšiću večeras se nalazi više hiljada građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donelo odluku da se Joanikije i sveštenicima SPC ne produži pritvor, piše portal Nova.

Tu informaciju medijima je saopštio rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić, dodajući da će više detalja biti saopšteno sutra na pres konferenciji koja je zakazana za 10 časova.

Crna Gora: Vladika i sveštenici uhapšeni jer su održali litiju (Video)

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link