Hapšenje vladike Crna Gora
Foto: ScShot YT
Balkan Magazin

Crna Gora: Vladika i sveštenici uhapšeni jer su održali litiju (Video)

Više hiljada građana prisusvovalo je sinoćnoj svetovasilijevskoj litiji koju je u Nikšiću držao episkop Joanikije. On je potom priveden Osnovnom javnom tužilaštvu, nakon čega mu je određen pritvor od 72 sata.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti. To je izazvalo burnu reakciju okupljenih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao „Ne damo vladiku“ i „Ne damo sveštenike“, a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbednosti, gde je više stotina ljudi čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.

Izvor: 021/Vijesti.me

Ko je čovek koji kroz mećavu nosi krst i predvodi vernike SPC u Crnoj Gori?

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

31 Shares
Share via
Copy link