Koronavirus Vesti

Kon: Nema popuštanja. Lončar: Narod ne poštuje mere dovoljno

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje širenja koronavirusa odlučio je da neće biti ublažavanja epidemioloških mera koje su na snazi, saopštio je posle sednice tog tela epidemiolog Predrag Kon.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 20 sati, a utakmica Zvezda – Milan igraće se bez prisustva publike.

Krizni štab održao je sednicu jutros, ali, iako je bilo najava da će biti predloženo ublažavanje nekih, nikakve mere nisu ukinute niti ublažene.

Kon je posle sednice Kriznog štaba novinarima rekao da mere ostaju na snazi, kao i da je primetan blagi porast novozaraženih koji se može povezati sa povratkom sa skijališta i sa prisutnošću britanskog soja čije je prisustvo dokazano u više navrata.

Prepoznali smo da predstojeći praznici jesu dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva, kazao je Kon.

On je naglasio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

Dr Kon istakao je da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera. To se, kako je rekao odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom – na planinama i skijalištima.

Kon je najavio i da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

„Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, rekao je Kon i istakao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera.

Kon je rekao i da članovi Kriznog štaba nisu razgovarali o fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda i Milan, odnosno mogućnosti da se dozvoli publika.

„Zvezdina utakmica nije se ni pominjala, sve mere su na snazi i to je suština“, rekao je dr Kon.

On je dodao da je Krizni štab danas bez pominjanja ikakvih imena pojedinačnih osudio svako istupanje protiv preventivnih mera, prenosi N1.

„To je ušlo i u zapisnik“, rekao je dr Kon kao odgovor na pitanje o dr Branimiru Nestoroviću i prijave Lekarskoj komori.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je danas i da se mere protiv koronavirusa ne poštuju dovoljno, o čemu govore brojke. Nema opuštanja posle prve doze vakcine, kazao je Lončar.

A zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je uoči sednice da će u ime Grada, beogradskih privrednika i Privredne komore Srbije (PKS), predložiti da se radno vreme ugostiteljima produži do 22 sata, kao i da im se dozvoli da emituju muziku i posle 17 sati, do vremena dozvoljenog za rad objekata.

Korona virus: U Srbiju stiglo još 50.000 doza ruske vakcine, lekari SZO govore o saznanjima u Vuhanu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link