Koronavirus Magazin Novi Sad

Eparhija Bačka o novosadskim medijima – Soroševski novinari koji šire paniku

pravoslavna-crkva

Priča o pričešću više građana istom kašičicom u doba epidemije koronavirusa još ne jenjava.

Eparhija bačka reagovala je na pisanje medija, kao i na “komentare i tvitove” pojedinih građana o pričesti za vreme pandemije tako što ih je nazvala “planskim, koordinisanim i klevetničkim medijskim kampanjama autošovinisitičkih medija i grupa na društvenim mrežama”.

U saopštenju se mediji koji su pisali o pričesti građana ispred Saborne crkve u Novom Sadu koji su se pričešćivali istom kašičicom uprkos proglašenoj pandemiji i vanrednom stanju, označavaju kao “soroševski i sa ko zna još čijeg platnog spiska”.

Navodi se i da je u pitanju “neviđeni govor mržnje, netrpeljivost i diskriminacija koji se direktno suprotstavljaju ustavnim odredbama naše države kojima su zagarantovana prava na slobodu vere, kao i sva druga fundamentalna prava”, a Eparhija očekuje i reakciju nadležnih organa, jer mediji i pojedinci koji su skretali pažnju na ovaj događaj navodno šire paniku.

“Vrhunac licemerja ovakvog, tobože nezavisnog novinarstva, čiji centar nije bez razloga instaliran usred Srpske Atine, sastoji se u tome što oni koji napadaju episkope i protivzakonito iznose njihove lične podatke u javnost jer su u takozvanoj rizičnoj grupi, a sveštenike i vernike Srpske pravoslavne crkve za nekakvo širenje zaraze jer se okupljaju na molitvu i pričešćuju se, na oba oka žmure i ostaju bezglasni kada se njihov učitelj i promoter nazovinezavisnog istraživačkog novinarstva šetka po novosadskim prodavnicama bez maske i rukavica i time ugrožava i sebe i druge”, piše u saopštenju Eparhije.

U saopštenju se pominje i “nedostatak morala i savesti u dušama naručilaca, urednika i autora ovih klevetničkih tekstova komentara i tvitova”, kao i “zaraza virusom mržnje”.

“Ko ima uši da čuje, neka čuje, a ko nema, neka sluša, gleda i čita soroševske medije”, zaključuje se u saopštenju Eparhije.

Prethodno je i Sinod SPC izdao saopštenje za javnost o “poznatim anticrkvenim i antisrpskim krugovima koji pokreću klevetničku hajku protiv SPC” (opširnije OVDE).

U intervjuu za list Danas episkop bački Irinej, koji je i portparol Srpske pravoslavne crkve, rekao je da ton ovog saopštenja nije netolerantan.

S druge strane, Marija Vučić, novinarka Krika, kaže za 021 da je ovakva retorika Eparhije i vređanje građana koji kritikuju i novinare koji izveštavaju “sramotna za crkvu koja bi trebalo da zastupa neke druge principe i vrednosti”.

“Ovo saopštenje Eparhije bačke, kao i recimo saopštenje Sinoda od pre nekoliko dana gde su kritičare pričešća istom kašičicom nazvali ‘antisrpskim i anticrkvenim krugovima’ podseća zaista na politička saopštenja ili na tabloide, po jeziku i po mržnji koja izbija iz tih saopštenja prema svima koji se usude da kritikuju neki potez crkve. Ne znam o kakvoj bogougodnosti, ljubavi i praštanju mogu i smeju da govore pojedini sveštenici, jer kada to suočimo sa ovakvom njihovom retorikom u ovakvim i sličnim situacijama, onda na delu vidimo samo licemerje”, objašnjava Vučić.

Kaže i da je ovo klasičan primer targetiranja medija, “u ovom slučaju novosadskih”.

“Ako uzmemo u obzir koliko veliku podršku ima Crkva u delu građanstva, i kako ima kapaciteta i uticaja da ‘podigne’ i aktivira taj deo građana, onda ovo njihovo saopštenje deluje i veoma zloslutno. Ja lično zaista ne očekujem od Crkve da iznese neke argumente protiv činjenice da se zaraza može preneti istom kašičicom za pričest i ljubljenjem ikona, krstova i ruku, jer Crkva ne barata naučnim argumentima, ali ne očekujem od Crkve da seje mržnju prema građanima. To sa hrišćanskom verom nema ama baš nikakve veze”, ističe ona.

Iz reakcija SPC na svako pominjanje ove institucije proizilazi uverenje da su oni, kao verska organizacija, imuni na kritike. Međutim, kako Vučić ocenjuje, niko nije imun na kritike, naročito kada su iste argumentovane.

“To je stvar demokratije i način da unapredimo neke prakse koje se pokazuju kao rizične, kao što je, na primer, pričešće istom kašičicom. To što Crkva takvu praksu, kako sami kažu, sprovodi već 2.000 godina, ne znači baš ništa. Okoštali tradicionalizam se testira u ovakvim, kriznim situacijama kada svi moramo da se štitimo od zaraze”, dodaje.

U ovom slučaju, smatra, ne može se pozivati na odvojenost Crkve i države, jer Crkva mora da se pridržava pravila koja je propisala država.

“Oni su naveli u jednom saopštenju da se država ne bavi načinom vršenja bogosluženja koja su isključiva stvar Crkve, te stoga ne može ni da se kaže da Crkva krši instrukcije države pričešćujući ljude istom kašičicom. Dakle oni kažu da ne krše instrukcije države zato što su kao Crkva odvojeni od nje. To nema nikakve logike, i Crkva mora strogo da se pridržava epidemioloških preporuka u ovakvoj situaciji”, zaključuje Vučić.

Podsetimo, u nedelju, 22. marta se na društvenim mrežama pojavio video sa pričesti ispred Saborne crkve u Novom Sadu na kom se videlo da se veliki broj građana pričešćivao istom kašičicom, uprkos upozorenjima i merama koje su donete u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa korona. Epidemiolog Zoran Radovanović je tada za 021 rekao da postoji rizik da se korišćenjem iste kašičice prenese COVID-19, ali i više desetina drugih zaraznih klica.

Autor: Dragana Prica Kovačević, 021.rs

Vlada Srbije preporučila crkvama da obrede obavljaju bez vernika

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


18 Shares
Share via
Copy link