Magazin Novi Sad

Profesor iz Novog Sada doktorirao na poeziji Džonija Štulića

Džoni Štulić se odavno povukao iz javnosti. Kada su počeli ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije Džoni se spakovao i otišao u Holandiju. Pa ipak, lik i delo frontmena legendarnog benda Azra i dalje privlači veliku pažnju. A novinar i profesor iz Novog Sada Zlatomir Gajić napisao je i odbranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu o poeziji Džonija Štulića, piše B92.

Tako da možemo slobodno reći da je Zlatomir Gajić prvi, pravi i jedini doktor za rokenrol.

O poeziji legendarnog frontmena grupe Azra – Branimira Džonija Štulića, Gajić je napisao i odbranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Proteklog vikenda publika u Kraljevu je uživala u Štulićevoj poeziji i muzici, na prvoj javnoj prezentaciji doktorata “Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci”.

Niko kao Džoni

Gajić kaže da je i pre Štulića bilo provokativnih i subverzivnih autora, ali da niko nije bio toliko direktan kao on.

“Branimir Štulić je među njima najistaknutiji, zato što je bio pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu, čitave jedne opservacije i kritike tadašnjeg društva, ali koja nije baš nešto puno promena donela od onda do sada”, smatra on.

Štulić u lektirama

A da li će se nekada neka Štulićeva pesma naći u nekim budućim lektirama i čitankama, uz Miljkovća, Dučića ili Lazu Kostića, teško je za sada reći.

“Najmanje 20 njegovih pesama je zaslužilo da se nađe u nekoj literaturi za obrazovanje mlađih generacija. A najveći problem u svemu tome je možda i on sam, jer kategorički odbija da ga smatraju za pesnika. Smatra da je reč neodvojiva od muzike. On je prvo pisao muziku, pa tek onda pravio poeziju”, kaže Gajić.

Omiljeni novosadski profesor zbog kojeg verujemo da nije sve izgubljeno

Čitajte Luftiku na Google vestima

670 Shares
670 Shares
Share via
Copy link