Kolumne

Epizodna uloga Džonija Depa u srpskom teatru apsurda – Stoj Džoni, ne budi lud!

stoj džoni
Printscreen

Zbogom Džoni. Bio sam klinac, tražio sopstveni izraz i kupio fazone od najboljih, želeći da izgradim autentičnost u vremenu kalupa. Ti si bio jedan od znakova pored puta, neko ko je imao tu dozu mističnosti i neko za koga sam slobodno mogao da kažem – on je jedan od uzora. Nisam došao do kraja svoje misije, nadam se da neću posustati, ali neke stvari se odbacuju usput. Zbogom Džoni.

Nisi ti kapetan Džek. Nisi ni Čarli, Doni, Raul, Gilbert niti Don Huan. Mislio sam da pored tvoje slike u rečniku piše reč šmeker. Nisam znao da su šmekeri na prodaju. Cenio sam da ne jebu sitne duše, da biraju društvo i uvek svim govnarima pokazuju srednjak za uspomenu.

Burne noći u Beogradu i deveta beogradska kapija završili su jednu iluziju. Ko bi rekao da će Vučićeva ekipa imati toliku otrežnjujuću ulogu u mom životu. Da će jedan Džoni Dep poslužiti za našu blatnjavu političku kampanju.

Slika sa Majom Gojković neodoljivo podseća na neke moje, lične, neslavne momente. Nađeš se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, okružen pogrešnim ljudima i ružnim ribama. Preteraš sa zezanjem, a onda ujutru kajanje i taj užasni osećaj prljavštine duše i tela. Tragovi ostaju, prikriveni, ali bolni.

Ostavio si me bez teksta Džoni. Fake it till you make it.

Sećam se osnovne, rukovanja i upoznavanja sa prvom devojkom u dvorištu škole. Zajebavali su me drugari kako 10 dana ruke neću prati. Tebi u ovom slučaju ni asepsol ne bi pomogao. Mnogo je tu senki mraka koje si pomilovao i osmehnuo se, odobravajući torturu nad mladim motačima kablova za tvoje šefove koje sam mislio da nemaš. Društveno si angažovan, ali u pogrešnom koloseku. Nisu Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Maja Gojković niti Biković tvoj par rukava. Ti si glumac Džoni, stara škola. Ne napredna.

Tvoj antitalentovani kolega glumac tumači ulogu predsednika Srbije i upravo si imao rolu u niskobudžetnom porniću u kojem učestvujemo svi mi, ali više kao oni pasivniji igrači. Saginjemo se trideset godina, sa ovim antiherojem poslednjih 10, a sada si ti došao da nam onako epizodno poželiš srećan rad.

Nadam se da nije i tebi obećavao bolje uloge za dve najviše tri godine, da ti nije ispričao kako su ovi žuti lopovi krivi za tvoj karijerni pad, za glupe filmove čiji je cilj samo profit mimo kvaliteta. Izuzimam Minamata.

Ne treba on tebi, ali ti njemu trebaš. Iskorišćen si krajnje naivno, ali je možda primamljivost Jovanjice bila suviše inspirativna priča za večitog tinejdžera. Nadam se da su ti naši dobri domaćini zapakovali i lep paket organske hrane za poneti.

Koja li muka ili interes nateraju čoveka da se sa nebeskih visina spusti toliko nisko? Šta tebi u životu toliko nedostaje da dozvoliš sebi ulogu cirkuske mečke u našem teatru apsurda? Od prijateljstva sa Brandom dočekaš ortakluk sa Vučićem? Mali korak za čoveka, ali veliki za naprednjaštvo.

Paranoja u Beogradu za kraj jedne blistave karijere. Šteta, bio je kul tip.

Džoni Dep završio snimanje u Beogradu, zaljubio se u plavokosu Srpkinju?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

428 Shares
428 Shares
Share via
Copy link