Magazin

GODINA BEZ DŽEJA: Pamtimo ga po pesmama, duši boemskoj i srcu dorćolskom

dzej

Prošla je godina dana otkako nas je napustila jedna od najvećih zvezda narodne muzike Džej Ramadanovski. Džej se preselio u nebesku kafanu 6. decembra 2020 godine. Stalo mu je srce. Bila je nedelja, baš kao u njegovoj legendarnoj pesmi.

Iza njega su ostale brojni hitovi koje će se sigurno pevati u godinama koje dolaze, ali i brojne anegdote koje se vezuju za život ovog beogradskog boema.

Jednu takvu anegdotu sa svojim gledaocima podelila je voditeljka Olja Bećković u emisiji „Utisak nedelje“.

– Sećam se da mi je Džej Ramadanovski pričao pre mnogo godina kako se nekom prilikom vozio taksijem Ulicom kralja Petra prema Sabornoj crkvi i kako je ugledao patrijarha Pavla. Tražio je od taksiste da se zaustavi. On je izašao iz taksija, prišao patrijarhu Pavlu i rekao: “Ćale, jel mogu da vam poljubim ruku” – podsetila se Bećkovićeva.

– I ja nekako zamišljam da dok ovo govorimo da se to dešava gore i da ga ćale ljubi u čelo i da nemamo šta da kažemo osim doviđenja Džej – rekla je između ostalog Bećković u toj emisiji.

Da je osim velikih pesama imao i imao i veliko srce podseća nas priča o tome kako je Džej svake večeri kupovao sve što pronađe u pekari, pa bi onda sve to razdelio u kese i ostavljao po Dorćolu.

– Uvek pred kraj smene negde oko dva iza ponoći, a u nekim pekarama oko pet Džej dođe i kupi sve što je ostalo. Lepo to razdeli u kese i onda ih okači na kontejnere, odakle ih uglavnom Romi uzimaju. Neretko i preko dana kupi siromašnima hranu. Čak i kada je bio bolestan nije odustajao od toga, samo što su drugi kačili kese, a on je plaćao – ispričao je svojevremeno prodavac u pekari, a Džej tada skromno potvrdio.

– Uvek počastim ljude koji nemaju, ne samo ja već i ti moji drugari sa Dorćola ili Menhetna, kako ga ja zovem. Uvek pomognem kako mogu, za klopu, za ono osnovno. Sećam se ja kako je pre bilo, pa sada vratim svima. U onim periodima kad sam nastupao po restoranima, ja uđem kod onih pozadi koji peru šerpe, pa sav bakšiš podelim njima i čistačicama. Muzičari me kude, ja kažem, a vala neka sam im dao. Uvek sam govorio, sirotinjo, i bogu si teška. Što da se ne pomogne – govorio je Džej.

Lukasova pesma za Džeja

Povodom godišnjice smrti Džeja Ramadanovskog popularni pevač Aca Lukas snimio je pesmu posvećenu pokojnom prijatelju, pod nazivom „Opet je danas nedelja“.

Džej, nedostaješ.

Volela bih da mi novinarka portala Nova kaže šta je očekivala kada je zvonila na vrata Džejevoj bivšoj ženi

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link