Citati Magazin

10 saveta Duška Radovića: „Volimo decu i kad su kriva jer će ih život kažnjavati i kad nisu“

dusko radovic

Veliki Duško Radović je rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu a ove godine obeležava se 100 godina od njegovog rođenja. Bio je glavni i odgovorni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.

Prva emisija na Studiju B, bila je je „Beograde dobro jutro“, koja je počela da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Malo je poznato da je upravo Radović pisao scenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju „Na slovo na slovo“.

Često je u svojim emisijama i knjigama znao da govori o vaspitanju dece, a ovo su neke od njegovih mudrih misli:

„Toliko sam gladan kao da sam žedan“

1.Ako rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.

2. Ima velike sirotinje među našom decom kojoj, sem para, roditelji ništa drugo nisu mogli dati.

3. Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.

4. Volimo decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

5. Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja.

6. Ne vaspitavajte decu ako ne umete. Bolje je biti nevaspitan nego loše vaspitan.

Velika sreća i sloboda dečija je u tome što ona stvarno nemaju nikakvog cilja

7. Jedno upozorenje roditeljima: Ako budete tukli svoju decu, ona će tući vaše unuke

8. Za mene su prava deca ona koja još ne idu u školu, koja tek počinju da uče, misle i govore. E, jedino su ona u stvari još ona zdrava, autentična, originalna i jedino još ona imaju sačuvanu tu originalnost i u mišljenju i u izrazu. Ona nemaju pojma ni o čemu! Kada pišem za decu i ja bih voleo da sam toliko čedan i oslobođen svih kalupa i da progovorim iz ove svoje pameti toliko čedno i čisto… Ne postoji ništa draže od mišljenja male dece i načina na koji ga ona formulišu: on je uvek nepogrešiv. Kada je bio mali, moj sin mi je rekao: toliko sam gladan kao da sam žedan. To ne mogu ja da izmislim.

9. Deca su stvarno nepogrešiva u svojim formulacijama. To mi je neki ideal! Kad bih ja umeo… Koliko je čovek samo u stanju da zanemari divnih, malih stvari zbog nekih ciljeva koje će dostići. U ime nečeg velikog što će dostići ili ne! Kada je neko mali ili sasvim star on stoji pred tim svetom oslobođen svega onoga što bi mu uskratilo te sitne životne radosti. I najsitniji doživljaj nekome može pričiniti veliku radost, nekome ko živi u ovom trenutku… i nema više… i ništa mu ne smeta da potpuno živi u tom trenutku. .

10. Velika sreća i sloboda dečja je u tome što ona stvarno nemaju nikakvog cilja. Malo dete živi danas, pa se ispava, pa živi sutra, pa se ispava i nije svesno nikakvih ciljeva. Mislim da ti ciljevi strašno kvare ljude, upropašćuju živote i ne daju nam da živimo svakoga dana, nego smo u stanju da šesnaest godina života upropastimo zbog neke male prednosti. Starci su opet na kraju života i nemaju šta da postignu, pa samim tim nemaju ni cilja. Kada nema velikih ciljeva, i male stvari postaju važne.

Izvor: lepotesrbije.alo

Ovako je govorio Duško Radović

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.1K Shares
3.1K Shares
Share via
Copy link