Magazin Srbija

Bajatović zaboravio da prijavi još jednu platu od 1,7 miliona mesečno

Podaci od početka vanrednog stanja su retroaktivno ubačeni u Bajatovićeve imovinske karte objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i sada su dostupni javnosti

Proletos smo se čudili podatku da su redovna mesečna primanja Dušana Bajatovića tokom 2019. godine iznosila su 2.385.244 dinara, odnosno 20.214 evra. On je te podatke sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Ukupno, zaradio je neverovatnih 51 milion 372 hiljade i 993 dinara, tj. više od 436 hiljada evra u 2019. godini. I izračunali smo da bi prosečnom građaninu Srbije bilo potrebno 143 godine da zaradi taj novac.

Ali ono što nismo znali je još čudnije – Dušan Bajatović, generalni direktor JP „Srbijagas“ i funkcioner SPS, prima još 1,7 miliona dinara, a to je “zaboravio” da prijavi istoj toj Agenciji.

Novinarka Kurira Katarina Blagović otkrila je da Bajatović od marta 2020. prima dodatnu mesečnu platu od 1.707.268 dinara kao direktor „Gastransa“. tako da njegova ukupna mesečna primanja vrtoglavih 3.973.676 dinara, odnosno 33.675 evra. Vlasnik ove firme je „Saut strim Srbija“.

Bajatović je donedavno imao prijavljena mesečna primanja od 2,2 miliona dinara: kao direktor JP „Srbijagas“ 174.378, kao narodni poslanik 28.686 dinara, član NO „Jugorosgasa“ 1.473.344 dinara, predsednik NO podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“ 590.000 dinara. Međutim, posle otkrića ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da Bajatović ima funkcije u gotovo 14 firmi povezanih sa „Srbijagasom“, Kurir je preko Agencije za privredne registre pronašao Bajatovića u upravljačkoj strukturi još dve firme – „Gastrans“ i „Sogaz“, a da podataka o ovim funkcijama nije bilo u njegovoj imovinskoj karti.

Firma „Gastrans“ osnovana je 2011, kao direktori u APR su upisani Dušan Bajatović i Igor Elkin, a vlasnik ovog preduzeća, čija je delatnost cevovodni transport, jeste „Saut strim Serbija AG“ iz Švajcarske. „Saut strim Serbija AG“ je pak firma u kojoj JP „Srbijagas“ ima udeo 49 odsto, a „Gasprom“ 51 odsto.

Ime Dušana Bajatovića, prema podacima sa APR, pominje se i u akcionarskom društvu za osiguranje „Sogaz a.d.o.“ Novi Sad, gde ovaj socijalista obavlja funkciju predsednika nadzornog odbora. Delatnost ovog akcionarskog društva je neživotno osiguranje.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije krajem novembra, kada je Kurir i počeo ovo istraživanje, nije bilo podataka o ovim Bajatovićevim funkcijama. Na pitanja da li je generalni direktor „Srbijagasa“ prijavio Agenciji ove dve funkcije, i ako jeste, kolika su mu mesečna primanja, a ako nije, da li je bio u obavezi to da uradi, iz ove institucije su novnarki Kurira 10. decembra odgovorili:

– Odgovore na pitanja u vezi sa javnim funkcionerom Dušanom Bajatovićem pružićemo nakon detaljne provere činjenica.

Na molbu da pojasne šta znači „nakon detaljne provere činjenica“, odnosno da li je Bajatović u obavezi da prijavi funkcije i primanja ili ne, iz Agencije su poručili da se „detaljna provera činjenica odnosi prevashodno na utvrđivanje vlasničke strukture privrednih društava koja su osnovana u inostranstvu i načinu finansiranja iz budžeta RS kako bi se na nesumnjiv način utvrdilo da li prihod po osnovu obavljanja poslova u tim privrednim društvima predstavlja prihod iz budžeta ili drugih javnih izvora, od čega zavisi činjenica da li su ti podaci javno dostupni“.

– Dušan Bajatović je podneo Agenciji 36 izveštaja o imovini i prihodima u kojima je, pored ostalog, navodio i druge poslove koje obavlja – naveli su iz Agencije u odgovoru.

Posle još jedne ture dopisivanja iz Agencije su konačno 6. januara, odgovorili:

– Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas“, prijavio je u izveštaju od 29. januara 2019. da obavlja posao direktora „Gastrans d. o. o.“ Novi Sad, dok je u izveštaju od 9. marta 2020. prijavio da po tom osnovu počev od marta 2020. ostvaruje prihod u mesečnom iznosu od 1.707.268,50 dinara. Takođe, u izveštaju od 29. januara 2019. prijavio je da obavlja posao predsednika Nadzornog odbora „Sogaz o. a. d.“ Novi Sad, po kom osnovu ne ostvaruje prihod.

Ovi podaci su potom retroaktivno ubačeni u Bajatovićeve imovinske karte objavljene na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i sada su dostupni javnosti.

Od Bajatovića do Tabakovićke: Kolike su mesečne plate funkcionera u Srbiji?

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

518 Shares
518 Shares
Share via
Copy link