Magazin Novi Sad

Uhapšeni tata i sin Bobar su bliski prijatelji Dušana Bajatovića koji vedre i oblače Novim Sadom

Bobar Bajatović
Foto: Collage / Screenshot

Novosađanima je dobro poznato prezime Bobar, pre svega zbog lanca benzinskih pumpi, ali i kao firma koja se bavi izgradnjom stanova na atraktivnim lokacijama u gradu.

Zahvaljujući lukrativnim poslovima sa „Srbijagasom“, porodica Bobar je u poslednjih nekoliko godina uvećala svoje prihode za nekoliko miliona evra, a poznato je da su u izuzetno dobrim odnosima sa direktorom ovog preduzeća, Dušanom Bajatovićem.

Zato je kao bomba odjeknula vest da je u utorak (28. septembar) uhapšen Petko Bobar, vlasnik kompanije „Bobar Beška“, kojeg mediji nazivaju „kraljem nafte i gasovoda“, zajedno sa sinom Vladom i novosađankom J.M. (54).

Sumnja se da je ova trojka oštetila „Srbijagas“ za 22,8 miliona dinara.

Dva puta naplaćen isti posao

Kako je saopštio MUP, J.M. se tereti da je, kao odgovorno lice u “Srbijagasu”, sačinila zapisnik o radovima koji su navodno neophodni za kompletno renoviranje poslovnog objekta ovog preduzeća.

Na osnovu tog zapisnika, zaključen je aneks ugovora između “Srbijagasa” i novosadske građevinske firme o izradi nove fasade, koji je potpisao Bobarov sin kao odgovorno lice građevinske firme, a po nalogu Petka Bobara koji je dogovorio fiktivni posao, iako je on već 2019. godine urađen i plaćen.

Na taj način dva puta je naplaćen isti posao, te je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 22.797.600 dinara, piše Nova.

Podsetimo, radovi na zgradi „Srbijagasa“ nisu urađeni najkvalitetnije, pošto nakon renoviranja i dalje prokišnjava, o čemu je naš portal već pisao.

Bajatovićevi poslovni partneri koji profitiraju od izgradnje gasovoda

Petko Bobar u javnosti je poznat kao bliski prijatelj Bajatovića, ali i kao njegov poslovni partner, a o čemu svedoče njihove zajedničkih fotografija na različitim događajima u Novom Sadu.

Petko bobar
Foto: Screenshot / You Tube / novosadskatelevizija

Firma “Bobar Beška” je, zahvaljujući unosnim poslovima vezanim upravo za gasifikaciju, svoje prihode u poslednjih šest godina uvećala sa tri na skoro 30 miliona evra.

U ranijoj analizi BIRN, “Bobar Beška” pominje se među pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku “Srbijagasa”.

Ugovoreni radovi sa “Srbijagasom” vredni su više od 200 miliona evra.

Bliskost sa čelnicima SPS-a

Od 2019. godine Petko Bobar poseduje i lanac benzinskih pumpi, čijim otvaranjima su prisustvovali upravo Bajatović, ali i izvršni direktor “Srbijagasa” Jovica Budimir, kao i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Bobar petrol
Foto: Screenshot / YouTube

Zahvaljujući bliskosti sa SPS, Bobar je samo u toku 2019. godine, u svega četiri javne nabavke u Novom Sadu, dobio poslove vredne više od 850 miliona dinara bez PDV-a.

Najvrednija među njima je rekonstrukcija i adaptacija zgrade Doma zdravlja Novi Sad, vredna blizu 690 miliona dinara.

U koalicionoj raspodeli snaga na lokalu, ustanove primarne zdravstvene zaštite, odnosno domovi zdravlja, pripali su upravo Socijalističkoj partiji Srbije.

Takođe, „Bobar Beška“ je jedan od najvećih donatora FK Vojvodina. I tu se videlo na delu prijateljstvo između Bajatovića i Bobara, piše Nova.

Kada je Bajatović došao u FK Vojvodina, gde je danas direktor, sinovi Bobara, Nenad i uhapšeni Vlada, izabrani su za članove Skupštine kluba.

Takođe, prema dostupnim informacijama, “Bobar Beška” je donator MUP.

Lukrativni poslovi u građevinarstvu

Sa druge strane, pored poslova gasifikacije i benzinskih pumpi, firma “Bobar Beška” je poslednjih nekoliko godina proširila poslovanje i na izgradnju.

Upravo ovo preduzeće je vlasnik jedne od trenutno najekskluzivijih građevinskih parcela u Novom Sadu, u neposrednoj blizini Novosadskog sajma.

Prema projektu, „Bobar gradnja“ na ovoj lokaciji planira izgradnju stambeno poslovnog kompleksa od ukupno 242 stana i 26 poslovnih prostora.

Inače, Bobar se pominjao i u dokumentima do kojih je došao Insajder ranije, a odnose se na izgradnju srpske deonice Turskog toka.

Novinari Insajdera uspeli su da dođu do ključnih ugovora, koji pokazuju da su na tom projektu kao pod-podizvođači Javnog preduzeća „Srbijagas“ angažovane iste firme koje su i ranije na sporan način dobijale poslove od „Srbijagasa“.

Radi se o preduzećima poput „Milenijum tima“, dok je kao pod-podizvođač angažovana i firma Inkop u vlasništvu biznismena sa Kosova, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Među firmama pominje se i „Bobar Beška“. Njegova firma dobila je dva ugovora ukupne vrednosti 18.760.000 evra za građevinske radove.

Izvor: Nova

Uhapšen kralj nafte i gasovoda Petko Bobar, oštetio Srbijagas za 22,8 miliona dinara

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

144 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap