Magazin Srbija

I državljani Srbije koji žive u inostranstvu mogu da dobiju 100 evra

sto-evra

Pravo na državnu pomoć od 100 evra, koja će biti isplaćena punoletnim građanima posle 15. maja, imaju i srpski državljani koji žive u inostranstvu.

Oni koji nemaju račun u banci u Srbiji neće imati nikakve dodatne obaveze po tom pitanju jer će im država isti i otvoriti.

Uslov da steknu pravo na uplatu od oko 11.800 dinara biće da se prijave. Prva mogućnost za prijavu biće onlajn preko portala Uprave za trezor, a druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će biti blagovoremeno objavljeni.

Podaci koji će biti obavezno navesti u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci, prenosi Blic.

Oni koji nemaju račun u banci, imaće mogućnost da to navedu u prijavi i država će im po automatizmu otvoriti račun i obavestiti ih o tome.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je ovakva pomoć građanima Srbije jasan signal da je naša zemlja spremno dočekala pandemiju virusa korona.

“Dovoljno smo ekonomski otporni da možemo i iz ovako velike krize da izađemo kao pobednici. Ovo je naš način da kažemo svim građanima da će uvek, i u ovako teškim i izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države. Osim toga, ovom merom vratićemo novac u privredne tokove, podstaći ćemo potrošnju, a građanima ćemo obezbediti da sebi priušte nešto što možda inače ne bi mogli”, rekao je Mali.

Prema ranijim najavama, svakom punoletnom građaninu Srbije država će početi da uplaćuje po 100 evra od 15. maja, dok bi penzioneri uplatu trebalo da očekuju nešto ranije.

Tada bi po oko 11.800 dinara trebalo da dobije i oko 260.000 građana koji primaju socijalnu pomoć.

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju.

Ostali građani će u prijavama navesti broj račun u banci na koji žele da im bude uplaćen novac, dok će onima koji nemaju račun, država isti i automatski otvoriti.

Bojazan od zloupotrebe

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić kaže da to što će građani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti.

– Postavlja se pitanje kako uopšte ministar finansija zamišlja da to realizuje i na koji način on proverava vaš identitet. Čak i da identitet nije sporan mora da uzme neke lične podatke, kao što su jedinstveni matični broj građana (JMBG), broj lične karte, računa… U svakom slučaju to jeste obrada podataka o ličnosti i ona otvara pitanje i upotrebe i moguće zloupotrebe – objašnjava Šabić.

Bojazan je iskazao i politikolog Cvijetin Milivojević. On je ocenio da je najava kako će 100 evra država davati građanima samo ako to zatraže tefonskim putem, osim penzionera i socijalno ugroženih koji ih dobijaju automatski, “najednostavniji, najbrži” način da Srpska napredna stranka (SNS) faktički proveri ono što stoji u banci sigurnih glasova.

On je naglasio da se može očekivati da vladajuća stranka spremi spisak poznatih javnih ličnosti koje kritički rezonuju o sadašnjoj vlasti, a jave se telefonski.

– Biće im to omiljeno štivo da kažu – ruše državu, odnosno Vučića, jer oni to predstavljaju da ruše državu, a od te države traže sto evra – rekao je Milivojević.

Uputstvo od 3 koraka za dobijanje 100 eura: Koga zvati i kako doći do obećane pomoći?

21 Shares
Share via
Copy link