Koronavirus

Država nas je izdala i umesto da nas štiti, ona nas krivi

Vučić ljut

Epidemiolog Predrag Đurić dao je intervju za portal Storyteller u kome je izrazio sumnju u nesposobnost država da se suoče sa problemom pandemije i neodgovarajuć odnos prema građanima – onima koje treba da štite.

– Šta smo naučili? Da nas je država kao tvorevina izdala. Bilo da je u pitanju Kina, Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, SAD ili Srbija – država se pokazala prvo kao nesposobna da se pripremi za pandemiju, a već dve decenije se trubilo na sva zvona da samo što nije, a zatim je, kao kompenzacijom za svoju nesposobnost, odgovorila radikalnim merama upravo protiv onih koje se obavezala da štiti – rekao je Đurić

Ocenio je da je to urađeno smišljeno, kako bi se skrenula pažnja sa decenija „unazađivanja i ponižavanja“ zdravstva.

– Krivica se svaljuje na ‘neodgovorne’ građane, s ponosom se ističe koliko je kazni za bežanje iz ‘pritvora’ izrečeno, koliko je godina novog zatvora ekspresno presuđeno, građani se lišavaju slobode, naravno, ‘za njihovo dobro’, a da o tome nisu ništa pitani. Sa simpatijama se gleda na gradonačelnike koji se izdiru na svoje građane jer su promolili noseve iz svojih tamnica, umesto da se stide što su dozvolili da im bolnice nemaju dovoljno postelja i respiratora, da zdravstveni radnici nemaju zaštitnu opremu – naveo je Đurić.

Dodao je da bi voleo da kada pandemija prođe najvažnije lekcije budu da dok god država bude služila onima koji imaju i previše, neće biti dobrog zdravstva za većinu stanovništva, zatim da je dobro zdravstvo skupo, ali da uz prosvetu – u svakom društvu mora da bude prioritet i da ga svaki dan tretiramo kao da će sutra izbiti nova pandemija, još gora od prethodne.

– Da ulažemo u zdravstvene radnike i onda kada nam naizgled ne trebaju, a ne da ih se setimo i tapšemo im samo onda kada nas više niko osim njih ne može spasiti – poručio je Đurić.

Dodao je da su i u Srbiji su ljudi mirno gledali kako se „na svakom ćošku“ gradi neka crkva ili tržni centar, a sada smo u problemu što bolnice nemaju dovoljno kapaciteta i uslova za lečenje.

Predrag Đurić je prvi doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Novom Sadu, a trenutno rukovodi projektom Evropske unije koji ima za cilj da pomogne jačanje sistema javnog zdravlja u Ukrajini.

Izvor: Danas.rs

Srbija se poklonila medicinarima koji se bore protiv koronavirusa (VIDEO)

233 Shares
233 Shares
Share via
Copy link