Magazin

Nazivali su ga bitangom i albanskim četnikom, a postao je odlučujući faktor promena u CG

Dritan Abazović, prvi čovek građanskog pokreta URA, ključna je karika u planu opozicije da nakon istorijskih izbora u političku penziju pošalje DPS i njenog lidera Mila Đukanovića.

Abazović je inače u svom prvom obraćanju po završetku izbora, u štabu svog pokreta, čestitao građanima pobedu i slobodnu Crnu Goru nakon 30 godina, piše Nova.

– Trideset godina smo čekali da se smeni vlast, mnogi nisu verovali, ali ovi ljudi ovde su verovali. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Mafija više neće vladati Crnom Gorom – poručio je Abazović i dodao da su svi dobro došli na “pravu stranu Crne Gore”.

Pobedili znanjem

– Znali smo da ćemo biti ‘gejm čendžeri’. Iako smo bez novca, pobedili smo samo znanjem.

Abazović, široj javnosti postao je poznat nakon sukoba sa Đukanovićem, koji ga je u Skupštini Crne Gore nazvao – bitangom.

Ovaj tridesetpetogodišnji doktor nauka, albanskog porekla, u politici je od svojih dvadesetih.

Osnivač je partije Pozitivna Crna Gora, koja ga je 2012. godine uvela u Skupštinu kao najmlađeg poslanika.

Samo dve godine kasnije napustio je stranku, a nakon što je godinu dana bio samostalni poslanik priključio se Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA) koju danas predvodi.

Iako je ideološki bliži Milovoj DPS, nego prosrpskoj opoziciji koja na njega danas računa, a s kojom ga spaja samo borba protiv Đukanovića, Abazović je u više navrata ponovio da neće da ulazi u koaliciju sa DPS, što je potvrdio i nakon izbora.

Stavovi o Srbiji, crkvi i nacionalizmu

Abazović je antifašista i kako ističe “ne želi saradnju sa fašistima i nacionalistima”, te su sumnje pojedinih da je Crna Gora ovim izborima “skrenula” u klerofašizam i prosrpski nacionalizam, krajnje neosnovane.

Imajući u vidu da će on igrati veliku ulogu u formiranju nove vlade i da bez njega nema pobede opozicije, šanse da Crna Gora sklizne sa evropskog puta su gotovo nepostojeće.

Pobornik je multikulturalnih vrednosti i multikulturalne Crne Gore, u kojoj su, kako tvrdi, problemi pre svega ekonomski, a ne nacionalni ili verski.

– Iz države beže i Crnogorci i Srbi. Dakle, ne beži se iz nacionalnih, nego iz ekonomskih razloga – rekao je Abazović.

Kada je reč o SPC, Abazovićeva URA smatra da Zakon o slobodi veroispovesti treba da postoji, ali da on mora da bude “evropski” i da se odnosi prema svim verskim zajednicama jednako.

– Kada sve verske zajednice dovedemo u istu ravan i sve isto tretiramo, mislim da niko ne bi imao ništa protiv takvog zakona. On nam je potreban, ali drugačiji, moderan i ustavan – govorio je Abazović ranije.

Govoreći o Srbiji, u kojoj mu živi jedan deo porodice, među kojima je i brat – čuveni stručnjak – Dr Džihan Abazović, Dritan je rekao da mu je žao što su podignute tenzije u odnosima dve zemlje na “neprihvatljiv nivo”.

– Mi moramo da gradimo najbolju moguću susedsku politiku, naročito sa Srbijom jer nam je nabliža, ali i sa zemljama regiona – rekao je Abazović.

Lična karta

Dritan Abazović rođen je 25. decembra 1985. godine u Ulcinju gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gde je četvorogodišnje studije završio za dve i po godine kao student generacije. Magistrirao je u Podgorici, a potom doktorirao u Sarajevu.

Autor je knjige „Kosmopolitska kultura i globalna pravda“, kao i desetak naučnih radova u regionalnim i međunarodnim časopisima. Teme koje izučava vezane su za političku filozofiju, globalizaciju i etiku.

Zamerio se Albancima

Prošle godine Abazović se našao u centru pažnje javnosti kada je Skenderbega nazvao Srbinom. Ova, neoprezna izjava, izazvala je veliki broj negativnih komentara, a on je na optužbe odgovorio:

– Nakon što sam preslušao video snimak, mogu da zaključim da je to bio ili moj lapsus ili je ovaj video trebalo da me diskredituje pred Albancima i svima ostalima, jer oni znaju da sam objavio otvoreno rat političkoj korupciji i hobotnici kriminala. Ovu bitku ne mogu omesti ni zaustaviti sa ovim ‘ludilom’, jer čak i deca iz vrtića znaju da ne mogu biti Albanci oni čiji su otac i majka Srbi – napisao je Abazović na Fejsbuku.

Zbog ovog, ali i sličnih stavova, nazivali su ga i “albanskim četnikom”, što je on objasnio kao sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bio na meti i prosrpske opozicije

Opozicione partije koje danas računaju na podršku URA optuživale su Abazovića da deluje protiv njihovih stranaka i SPC.

Poslanik DF-a Budimir Aleksić 2018. tvrdio je da Abazović “pokušava da prevari srpsko biračko telo”.

A poslanik iste partije Jovan Vučurović, kako su preneli crnogorski mediji, rekao je da se među „režimskim i antisrpskim protuvama“, ničim izazvan, osim služenjem dukljanstvu i Demokratskoj partiji socijalista (DPS), opet našao i Dritan Abazović, koji se otvoreno veseli torturi kojoj su izloženi Srpska pravoslavna crkva (SPC), Demokratski front i pravoslavni vernici, i u ovom teškom trenutku otvara sukob u opoziciji”.

Profesor, otac petoro dece: Ko je Zdravko Krivokapić, čovek koji je srušio Mila Đukanovića?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
245 Shares
245 Shares
Share via
Copy link