Lifestyle Novi Sad

Koji je idealan tretman podmlađivanja za vas: botoks, mezoniti, COG niti, PRP ili mezoterapija?

dr-nikolic-test

Da li ste čuli za obrnuti trougao mladosti? Zovemo ga i trougao lepote, a čine ga visoke jagodice, puni obrazi, vitka, lepo definisana linija vilice, glatka forma lica bez bora. Nažalost, biološki proces starenja počinje već sredinom 20-ih godina života, kada se javljaju prve bore, volumen gubi, a oslabljene strukture lica dovode do neumitnog pada kože. I tako se, a da nismo ni primetili, taj lepi trougao jednog dana okrene naopačke! Dolazi do celokupnog pada lica, bore se produbljuju, jasne konture i sjaj lica blede, jedri obrazi propadaju.

Ne brinite, danas nam je lepota, više nego ikad postala dostupna, a pravi odabir estetskih tretmana učiniće da se zaljubite u svoj odraz u ogledalu! Na vama je samo to da brigu o svom lepom izgledu prepustite stručnom licu u koje možete da imate puno poverenje.

Klinika za estetsku medicinu Dr Svetlana Nikolić bila je tema našeg teksta u kom smo govorili o moćnim rezultatima  primene  hijaluronskih filera koji vraćaju volumen, podižu i zatežu lice i smanjuju ili uklanjaju bore. Primarna preporuka je da se, kada se krene sa tretmanima estetske medicine, u kombinaciji sa hijaluronskim filerima radi i botoks gornje trećine lica.

Svojom pojavom, botoks je napravio pravi bum i već 20 godina predstavlja tretman br. 1 u estetskoj medicini u svetu!  Koliko zapravo znamo o botoksu i robujemo li još uvek zabludama u vezi s njim?

dr-svetlana-nikolic

U želji da, iz prve ruke saznamo najvažnije činjenice o botoksu i drugim antiage procedurama, razgovarali smo sa dr Svetlanom Nikolić, specijalistom dermatovenerologije i estetske medicine, uveliko poznatoj po svojoj umešnosti u postizanju lepog, a iznad svega prirodnog izgleda.

Šta je zapravo botoks?

Botulinski toksin je visokoprečišćeni preparat koji sadrži proizvod bakterije botulinum. Efikasan je i siguran, a ubrizgava se u tačno definisanim dozama u određene mišiće, smanjuje njihov rad i tako sprečava boranje kože, koju mimički mišići izazivaju.

Reč je o razblaženoj formi botulina, toksina koji se nalazi u bakteriji klostridiji botulinum i služi za opuštanje mišića, najčešće onih na čelu, oko očiju i između obrva. Postoje i neke manje indikacije, tipa: borice na korenu nosa, pušačke bore, spušteni uglovi usana, jako izražen vilični mišić (maseter) gde upotrebom botoksa njegovo dejstvo može da se smanji, gummy smile takođe.

Botoks NIJE otrov!

dr-nikolic-botoks

Botoks koji se koristi u antiaging medicini NIJE otrov već visokoprečišćeni protein koji se bukvalno eliminiše iz organizma za 10-ak dana od primene, a efekat na mišiće ostaje (paraliza mišića). Mnoge Ljude uplaši ta reč “paraliza“, a stvar i jeste u tome da botoksom samo “uspavamo“ mišiće  i tako sprečimo nastanak novih bora. Ne treba podlegati predrasudama jer ukoliko se koristi odličan, bezbedan preparat i ukoliko ga radi lekar, stručno lice koje zna kako se pravilno izvodi tretman, nećete imati nikakve posledice po svoje zdravlje.

U ordinaciji dr Svetlane Nikolić se koristi isključivo preparat Botox ili Vistabel proizvođača Allergan, koji je jedini registrovan u Srbiji. Svi ostali preparati koji se nalaze na našem tržištu nisu registrovani! Tu pogotovo ubrajamo one sa tržišta Kine, Koreje, Brazila, koji nisu visokoprečišćeni, a samim tim ni sigurni.

Botoks 3 regije – savršeno čelo bez bora!

– Imajući u vidu da su mišići čela povezani, za postizanje lepog i prirodnog izgleda uvek preporučujem botoks 3 regije –  za Luftiku govori dr Svetlana Nikolić.

Šta sve može botoks?

Botoksom možemo da menjamo izgled obrva, da malo podignemo njihove lateralne (spoljašne) strane, menjamo i ulepšavamo lice. Naročito ako neko ima tužan izgled, lučne ili previsoke  obrve, botoksom sve to može lepo da se namesti.

dr-nikolic-botox

Donja trećina lica se izbegava jer može doći do paralize nekih mišića ili pada lica sa određene strane. Trajanje njegovog dejstva je individualno, a prosek je 4 do 6 meseci kada treba ponoviti tretman.

Baby botoks – fenomenalni rezultati i uz manje doze botoksa!

Kada govorimo o botoksu, postoji još jedna varijanta, zove se Baby botoks, gde koristimo manje količine istog, ali razblaženijeg preparata, ubrizgavamo ga u određene tačke, malo površnije u dermis. Sjajan je za pacijente koji ne žele potpuno zategnuto čelo.

Prilagođen je i starijim osobama, kao i onima koji koji žele samo touch (dodir), pogotovo muškarcima. Njegovo dejstvo je kraće od redovnog botoksa, ali ukoliko ga radimo duži niz godina, efekat se produžava čak na 8-10 meseci.

Kontraindikacije za botoks: neuromišićne bolesti, tj. sve bolesti koje idu sa slabošću mišića, akutna infektivna oboljenja, maligne bolesti, teške sistemske bolesti.

Botoks i mezoterapija – dobitna kombinacija za blistavu i idealno zategnutu kožu!

nikolic-riba

– Postoji još jedan, kombinovani tretman, koji podrazumeva ubrizgavanje male količine botoksa sa mezoterapijskim preparatom, u srednji sloj kože (dermis). Ova procedura je odlična za osobe koje imaju dosta sitnih borica, proširene pore, nepravilnosti na koži ili jako opuštenu kožu. Ovaj tretman deluje na te male, mikromišiće u dermisu, a vaše lice se lepo, idealno zategne. Efekat ovog tretmana traje 2 do 3 meseca nakon čega treba da se ponavlja.

3D mezoniti i  COG niti – lifting bez operacije!

Mezoniti spadaju u grupu estetskih procedura kojima stimulišemo produkciju kolagenih i elastičnih vlakana naše kože. Botoksom delujemo na mišić, sprečavamo mimiku i boranje kože. Filerima delujemo na međućelijsku supstancu, gde se ubacuje hijaluronska kiselina koja se s godinama gubi i time nadoknađujemo volumen.

A mezonitima prvenstveno delujemo na stimulaciju ćelija u dermisu (fibroblasti) što dovodi do intenzivnog stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana. Mezoniti  se razlikuju po debljini i dužini, mogu biti ravne ili spiralne, a danas na tržištu postoje čak i mezoniti sa hijaluronom.

mezoniti

Mezonitima se može tretirati koža lica, vrata, dekoltea, šaka, kolena, unutrašnje strane butina, zapravo na svim regijama gde postoji dovoljna debljina dermisa za ubacivanje niti.

– Kao lekar, na osnovu stanja kože procenjujem koje ću mezoniti iskoristiti. To je nešto što pacijent treba da prepusti lekaru. U odnosu na druge lekare, plastični hirurzi i dermatolozi zaista znaju najviše o koži! Tokom cele specijalizacije, nama dermatolozima je tema koža, počev od njene građe, preko raznih supstanci u koži do funkcija i alergijskih reakcija, bolesti, komplikacija.

dr-nikolic

– Kada govorimo o količini mezoniti, postoji neka optimalna brojka od 20 do 30, ali se generalno rade od minimalnog broja 5, pa sve do 100. Po mom mišljenju, uvek je najbolja neka zlatna sredina, nije dobro da preteramo i dobijemo kontraefekat – kaže dr Nikolić.

3D Mezoniti – kada, kako i koliko?

Najviše se koriste za dizanje donje trećine lica, jagodica i obrva. Preporuka je da se, za početak urade 2 tretmana, u razmaku od 6 do 8 nedelja. U određenoj količini i na određenim mestima i pravcima, niti tankim kanilama ubacujemo u kožu, prateći njene tenzione strukture. Za 6 nedelja mezonit se razgradi na karbon dioksid i vodu i potpuno eliminiše iz našeg organizma.

Tada započinje proces  stimulacije i produkcije svih sastojaka kože, što automatski doprinosi njenom zatezanju. Kad započne stimulacija kolagena, potreban je vremenski period za njegovu sintezu i još jedan “booster“ tretman. Mada nećete pogrešiti i ako uradite samo jedan.

– Dejstvo je u proseku 24 meseca, mada, a to važi za sve procedure – dejstvo nijednog tretmana ne ispari kao mehur od sapunice, već se iznova zaustavlja starenje. Bitno je da svakim sledećim tretmanom vi ne polazite od “nule“, već ste uvek u nekom “plusu“. Ako u toku 24 meseca osetite potrebu da uradite dodatni tretman mezonitima jer ste primetili neko opuštanje na licu, to bez bojazni možete učiniti s vremena na vreme, neće škoditi. Treba napomenuti da je za pun efekat mezoniti potrebno vreme. Produkcija novog kolagena kreće od 6. nedelje, a pun efekat nastaje za nekoliko meseci.

Trend Foxy Eyes

– Foxy Eyes se postiže pomoću COG niti. Moje mišljenje je da ovaj, trenutno vrlo popularan look zaista lepo stoji modelima i izuzetno mladim devojkama koje imaju presavršeno lice i ten, jer izgleda pomalo neprirodno. Ova procedura nije trajna i popušta već za 3 do 4 meseca nakon čega se sve vrati u prvobitno stanje.

COG niti su napravljene od sličnog, biorazgradivog materijala kao mezoniti i postoje u različitim dužinama i debljinama. Na sebi imaju mala krilca i u kožu se plasiraju u posebnim pravcima, obično od spoljašnje ka unutrašnjoj strani lica.

U odnosu na mezoniti, COG niti odlikuje mnogo jača stimulacija, te se rade u manjim količinama nego mezoniti (obično 4-6 niti za donju trećinu lica u srednjoj dobi), uz ponavljanje tretmana na 12 meseci ili po potrebi. COG niti možemo raditi i u kombinaciji sa mezonitima.

Tip kože je presudan u odabiru idealnog estetskog tretmana!

– Kao dermatolog, mogu da procenim da li će to biti pravi tretman za pacijenta ili ne. Najzahvalnija koža, kojoj je zaista potreban ovaj tretman je opuštena i mekana koža, koja prirodno ima malo kolagena. S druge strane, lepa i čvrsta koža, sa prirodno više kolagena, sklonija je boranju jer kolagen zapravo zateže lice što dovodi do boranja. Za njih je idealan tretman hijaluronom.

Kombinacija različitih tretmana uvek daje najbolje rezultate!

– Ja sam uvek za kombinaciju tretmana, nikada se ne opredeljujem samo za jedan. Naravno, sve zavisi od tipa kože. Koži koja je prilično čvrsta i zategnuta nije potreban veći broj mezoniti, već tu preporučujum neke druge tretmane, poput skinbustera ili hijaluronskih filera. Za  meku kožu koja je sklona padu, gde ne vidimo ivicu brade ili padaju jagodice ili obrve, tu možemo da radimo mezoniti, COG niti.

hijaluron

PRP – tretman sa kojim nema greške!

PRP (Platelet Rich Plasma) je potpuno prirodan tretman jer koristimo naše sopstveno tkivo, potenciju naših matičnih ćelija, odnosno faktora rasta u trombocitima, koje centrifugiranjem izolujemo iz sopstvene krvi. PRP tretmanom stimulišemo naše fibroblaste koji starenjem propadaju, povećavamo njihov broj i polako, ali na duže staze delujemo na njih.

Preporuka je 1 do 2 tretmana godišnje, u zavisnosti od stanja kože i starosti pacijenta. Naročito se preporučuje kod fotooštećene kože, koži sa flekama i pigmentacijama. Tu je PRP pokazao velike rezultate. Posle PRP koža je blistavija, mlađa, zategnutija. PRP deluje na više stvari odjednom, čak i na produkciju hijalurona. Potpuno je neškodljiv i omiljen među pacijentima.

Na ovaj način se ćelije kože koje stvaraju kolagen, elastin i sve sastojke kože, stimulišu na sintezu, produkciju i aktivaciju. Može da se radi i dermarolerom, ali je postupak ubadanja iglicom najefikasniji.

Kombinacija mezoniti sa PRP tretmanom

Ovakav tretman je idealan kod pada donje trećine lica, a pored mezoterapije idealan je za žene mlađe i srednje generacije. Kod žena starije dobi je malo manji efekat jer trombociti i faktori rasta u njihovom organizmu nisu više toliko potentni. Ključni benefit ove kombinacije je njegovo višestruko delovanje, kao kad pucate iz više oružja istovremeno. Dobra stvar je, što ovim postupkom izbegavamo ponovni ubod iste regije, a celom dužinom mezoniti ubacujemo plazmu i time dodatno “filujemo“ regiju. Mezoniti se odlično kombinuju i sa mezoterapijskim koktelima.

Mezoterapija – pristupačan i popularan tretman za regeneraciju i blistav ten!

Mezoterapijski kokteli se koriste za celo lice, ali najviše za regiju donje trećine lica, podbratka, opuštene kože stomaka, kolena, zapravo svuda gde koža visi. U koktelima za zatezanje kože, dr Nikolić koristi renomirani francuski preparat Revitacare, koji se sastoji od hijalurona, vitamina, aminokiselina i svih ostalih sastojaka potrebnih koži.

Adresa: Bulevar Evrope 3, Novi Sad

Tel. O63 51 91 71

Instagram

Facebook

 

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

252 Shares
252 Shares
Share via
Copy link