Magazin Svet

“Uzimali smo razne supstance”: Italijani spekulišu o uzroku podmukle bolesti Mihajlovića i Vijalija

Mihajlović Vijali
Foto: Reuters / PIXSELL, 24sata

Svetska javnost i fanovi širom planete zanemeli su od tuge nakon što su nas u kratkom roku prerano napustile dve fudbalske legende svetskog kalibra, a zatim i uspešni treneri – Siniša Mihajlović i Đanluka viali.

Ostavili neizbrisiv trag u italijanskom i svetskom fudbalu, a obojica su oboleli od najpodmuklije bolesti koja je na kraju odnela njihove živote – naš Miha, “Bombarder iz Borova”, izgubio je u 53. godini tešku bitku sa leukemijom, dok je Viali sa 58. godina preminuo od raka pankreasa.

Sada je u Italiji otvorena pandorina kutija, pa mediji u ovoj mediteranskoj zemlji spekulišu da je su uzrok njihove bolesti možda supstance koje su uzimali dok su se aktivno bavili fudbalom, piše 24 Sata.

Legenda Juventusa u strahu

O dopingu u tim “zlatnim vremenima” Serie A govorio je još Zdenek Zeman, koji je 1998. godine optužio Juventus za dopingovanje igrača.

Nakon toga je Juventusov doktor, Rikardo Agrikolo osuđen na 22 meseca zatvora, zbog sistemskog dopinga – od 1994. do 1998. godine, da bi sada o svemu za “Corriere dello Sport” progovorio i bivši igrač Juventusa Dino Bađo.

– Trebalo bi istražiti kakve smo supstance tada uzimali. Moramo da znamo da li će nam uzimanje raznih supstanci iz tog perioda vremenom naškoditi. Bojim se. Svašta se događa mnogim igračima iz tog vremena.

Tada je postojala doping kontrola, nismo mogli tek tako uzeti nešto. Međutim, sada bi trebalo istražiti da su li te supstance koje smo koristili ostale u našem organizmu – rekao je Bađo.

“Moramo da istražimo lekove koje smo uzimali u to vreme”

Pritom legenda Juventusa je naglasila da pre svega misli na legalne suplemente i lekove koji su davani fudbalerima.

– Jednostavno bih želeo da čujem od naučnika da li bi legalni suplementi koje smo koristili, mogli, na duže staze, da izazovu probleme u našim telima – objašnjava trostruki osvajač Lige Evrope, a prenosi Mundo Deportivo.

– Moje razmišljanje proizilazi iz bola koji osećam zbog Vialijeve smrti, on je bio neko koga sam oduvek smatrao prijateljem i toliko mi je pomogao, meni i drugima poput Mihajlovića, koji smo igrali fudbal 90-ih.

Mislim da moramo da istražimo lekove koje smo uzimali u to vreme. Voleo bih da nam nauka da odgovore o lekovima koje smo uzimali da bismo se oporavili od povrede ili povratili snagu –  dodao je Bađo, koji je delio svlačionicu sa Vialijem dok je igrao za Juventus, a sa Mihom kada je nastupao za Lacio.

Izvor: 24 Sata, Mundo Deortivo

Preminuo legendarni italijanski fudbaler Đanluka Vijali (58)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link