Oktobar je mesec koji je poznat po pečenju paprika, rado viđenog specijaliteta na svakoj trpezi, bilo u obliku salate ili ajvara, pa se tako fenomenalni miris ove delicije neretko širi iz kuća ili stanova, ukoliko živite u gradu.
Naravno, leskovačka paprika je nadaleko čuvena, a jedno selo u okolini ovog grada poznato je pod nadimkom „crveno selo“.
Radi se o Donjoj Lokošnici, ali njeni meštani ne peku ovo omiljeno jesenje povrće, već ga „slažu“ iglom i koncem u nizove, koji se suše tridesetak dana na zidovima seoskih kuća.
Specijalnu začinsku papriku, koja uspeva isključivo u ovom selu, zovu jednostavno – „nizača“.
Uspeva samo tu, a postoji urbana legenda da je seme stiglo iz Amerike
Od nje se pravi mlevena i „gruvana“, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima.
Postoji urbana legenda da je seme stiglo pre više vekova iz Turske, a neki tvrde da je stiglo čak iz Amerike, nedugo pošto je Kolumbo otkrio novi kontinent.
Gotovo svi meštani iz oko 280 domaćinstava uzgajaju ovu autohtonu vrstu paprike, a tradicija se prenosi s kolena na koleno.
Postoji slatka i ljuta varijanta, a beru je sa prvim danima jeseni, kada čitavo selo pocrveni, piše paprikaplus.rs.
Prvo se suši na otvorenom, a zatim i u sušarama, a potom se melje ili prodaje u obliku venaca po pijacama i služi za punjenje.
Godišnje meštani proizvedu čak 250 tona začinske paprike i još oko 100 tona celih suvih paprika.
Porodične manufakture
Predrag Kostić iz Lokošnice kazao je za Agroklub da je on četvrta generacija u svojoj porodici koja se bavi uzgajanjem ovog povrća.
– Moja cela porodica je uključena u proizvodnju, supruga i ja, dvojica sinova i snaja. Ove godine smo je zasadili na hektar i po zemlje. Rod ove godine nije bio najbolji jer je godina bila sušna, ali nismo nezadovoljni – istakao je on.
Prema njegovim rečima, „šilja“ nije mnogo zahtevna i ne traži mnogo prskanja zaštitnim sredstvima.
– Nije tako „nežna“ kao paprika koju sadimo zbog pripreme ajvara. Od nje takođe može da se priprema ajvar i veoma je ukusan, ali nije tako izdašna kao neke druge mesnate sorte – kaže Predrag.
Njegova supruga Gordana je već sa 15 godina počela da se bavi ovim zanatom, a za nizanje jednog venca potrebno joj otprilike 8 minuta.
Posla ima tokom čitave godine, na „Danima parike“ postavljaju se rekordi
Gordana ističe da imaju posla tokom čitave godine, a papriku prodaju u svom kraju ali i okolnim gradovima.
– Posla oko paprike imamo tokom čitave godine. U martu sejemo papriku, kad rasad poraste presađujemo ga u njivu, zalivamo, đubrimo, okopavamo.
Na jesen beremo, nižemo. Tokom zime skidamo sa venaca, čistimo, meljemo ili „tučemo“ i tek onda nam predstoji posao oko prodaje – izjavila je sagovornica Agrokluba.
Inače u ovom mestu se tradicionalno, već 16 godina organizuje i manifestacija „Dani paprike“, gde se pored druženja i dobre zabave, meštani takmiče i u brzom nizanju paprike a bira se i najbolji proizvođač.
Ovogodišnji rekord je postavila Jovana Kostić, koja je uspela da za samo minut i 38 sekundi naniže čak 50 paprika.
Izvori: paprikaplus.rs, Agroklub
Radići godišnje prodaju 10.000 tegli zimnice, a njihov ajvar otputovao je do Afrike
Dodaj komentar