Magazin

Domaće ulje za 30% jeftinije u Austriji i Italiji nego u Srbiji. Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!

ulje
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zejtin je samo jedna od stavki u budžetu građana koja stvara glavobolju potrošačima i nagoveštava dalja poskupljenja u narednom periodu. Do građana dolaze informacije da naše domaće jestivo ulje ima nižu cenu u daleko bogatijim zemljama Zapada od one koja je trenutno na snazi u Srbiji. Pitanje je kako je moguće i ko je kriv zbog toga što je suncokretovo ulje skuplje u zemlji porekla nego u zemlji koja je ovaj proizvod uvezla?

Cene prehrambenih namirnica dramatično rastu, a to se najočiglednije uočava na primeru ulja i mesa, mada se očekuje da i ostali artikli u narednom periodu dostignu rekordne cene.

Iako nam je nedavno lično predsednik saopštio koliko litara ulja godišnje potrošimo, dodavši da ovo poskupljenje predstavlja pravu sitnicu i da bahati narod za taj trošak na godišnjem nivou izdvaja oko 1000 dinara, onaj nezahvalniji deo naroda, koji slobodno vreme provodi na Tviteru, nastavio je sa otkrivanjem nepoznatih podataka.

Građani su putem društvenih mreža odreagovali kontra udarom objavljivanjem fotografija koje jasno upućuju da neko prilično lepo zarađuje na ovoj razlici u cenama. Naime, cena Vitalovog ulja u sred Beča košta 1,59 evra, odnosno 186 dinara po današnjem srednjem kursu. Ako se uzme u obzir da je cena istog proizvoda u Srbiji između 215 i 220 dinara jasno je kako se u toj ekonomskoj logici nešto ne poklapa. Jasno je, zapravo, da ništa nije jasno, osim sumnje na novu pljačku građana koja se povećava od fotografije do fotografije.

Da stvar bude još bolnija za sve one koji jedva sastave kraj sa krajem u toku jednog meseca, cena Dijamant ulja u Italiji je još niža i iznosi 1,39 evra, što je u dinarskoj protivvrednosti 163 dinara. Ako se zna da je ovo jedna od strateških namirnica, važnih za svako domaćinstvo u Srbiji čija potražnja nikada ne opada, valjalo bi premijerki da ponovo objasni građanima ovo poskupljenje jer obrazloženje da cena raste „zbog povećanja cena sirovina, energenata i ostalih stvari“ u najmanju ruku nije dovoljno ubedljivo.

Kupovna moć drastično opada i priče o prosečnoj zaradi od 600 evra koja se iznova provlači kroz usta predsednika Srbije postala je i više nego bespredmetna. Dovoljno je otvoriti novčanik, zaputiti se u prodavnicu i na kraju meseca podvući crtu. Onaj ko uspešno zatvori svoju finansijsku konstrukciju mađioničar je prvog reda, a izgleda da magija nekako baš skladno ide uz ovu našu ružičastu bajku simpatičnog naziva „Zlatno doba“.

„Ekonomizacija je majka opstanka u ovako teškim okolnostima po našu zemlju.“

Srbija na prinudnoj dijeti, za prodavnicu minimalno 2.000 dinara dnevno

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

428 Shares
428 Shares
Share via
Copy link