Srbija

Šta nas sve čeka od 1. januara 2023: Poskupljuju cigarete, struja, gas…

novac-dinari-830x0
Foto: Shutterstock

Električna energija će od sutra, 1. januara u Srbiji biti skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku osam odsto, a gas 11 odsto, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod Elektroprivrede Srbije (EPS), biće 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,40 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

AERS je navela da je saglasnost za poskupljenje struje dala na zahtev EPS-a i da će i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru ove godine, u proseku za 6,5 odsto, a novo po preporuci Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) uslediće, osim u januaru, i u maju 2023. godine, takodje za osam odsto.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od sutra u proseku će biti veća za 11 odsto i iznosiće, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Cena gasa je korigovana poslednji put ove godine u julu za devet odsto, a prema preporuci MMF-a, trebalo bi da se poveća, osim u januaru 2023. godine za 11 odsto i u maju te godine za devet odsto. Gas bi trebalo da poskupi i u novembru 2023. godine za deset odsto i maju 2024. godine, takodje za 10 odsto.

Cigarete će u Srbiji od sutra, 1. januara zbog akcize u proseku poskupeti deset dinara po paklici, pa će najjeftinija koštati 310, a najskuplja oko 600 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar, krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo, poslednje bilo u julu ove godine.

Podizanje cena cigareta trajaće do 2025. godine. Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane nepromenjena i narednih godina.

Na sve to se dodaje i porez na dodatu vrednost (PDV), pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvodjaći povećati cenu.

Cilj povećanja akcize je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

U Austriji je prosečna cena po paklici 5,1 evro, u Češkoj 3,53 evra, Madjarskoj 3,90 evra, Sloveniji 3,69 evra, a u Italiji 4,90 evra, dok je u Bugarskoj 2,5 evra, a u Irskoj devet evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan za dinar po milimetru.

Cigarete poskupljuju od Nove godine, a kutija će koštati kao skromniji ručak

Izvor: Beta

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
49 Shares
Share via
Copy link