Koronavirus Srbija

Jeste li čuli za dr Slavicu Plavšić? Ona je putem Tvitera spasla život deki (86), korona bolesniku koji ‘nije bio hitan’

Da su bolnice i ambulante pune i prenapregnute govori i ova neverovatna priča o doktorki iz Pančeva, deki od 86 godina i društvenoj mreži Tviter.

U nedostatku ostalih, život spašava „Tviter ordinacija“

Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti u penziji nije se oglušila o apel za pomoć jednog sina koji joj je pisao putem Tvitera. Kako je objavila, u pitanju je još jedna mučna i teška priča, ali sa srećnim krajem.

Otac očajnog čoveka, koji je molio za pomoć putem tvitera, zaražen koronom, imao je obostranu upalu pluća i saturaciju čak 86%. Hitna pomoć izlazi na teren tek kada nivo kiseonika u krvi padne na dramatičnih 80%.

U bolnicama očigledno nije bilo mesta, čim su ga sa takvom kliničkom slikom vratili kući i zakazali kontrolu za tri dana. Preduga za njega i njegovu porodicu…

U nemoći i nedostatku druge pomoći, sin se obratio doktorki Plavšić i dobio detaljno uputstvo kako da oca priključi na kiseonik.

Aparat za kiseonik na mesečnom nivou košta 100 evra (iznajmljivanje), a kako je navela dr Plavšić nije težak za priključivanje. Savetovala je da otac miruje jer mu svaki pokret snižava saturaciju.

Zabrinuti sin pažljivo je slušao uputstva koje mu je hrabra doktorka u penziji davala putem Tvitera i na svu sreću, uspeo je da spasi život svom ocu.

Nije tačno da lečim preko Tvitera. Samo savetujem i dajem odgovore

O ovom podvigu brzo su izvestili brojni mediji, a Tviter je bukvalno goreo od hvale za doktorku i kritika ka zdravstvenom sistemu. Nije prošlo mnogo, a Plavšićeva se obratila.

– Da se razumemo molim vas! Ovakva formulacija zaista zvuči loše i neozbiljno.Dakle, ja ne lečim preko tvitera!Ja odgovaram na pitanja, dajem savete, smirujem preplašene, tumačim med. dokumentaciju.Imam veliko iskustvo i znanje i želju da pomognem ljudima u ovim teškim vremenima – napisala je ona na svom Tviter profilu.

Bila je glasna i ranije – upozoravala na probleme i pružala konstruktivna rešenja

Podsetimo, primarius dr Slavica Plavšić je još u julu ove godine reagovala na alarmantnu situaciju u Srbiji, kada je bila jedan od potpisnika otvorenog pisma koje su lekari, Ujedinjeni protiv kovida, uputili Vladi Srbije.

Ona je tada i javno govorila o problemima u zdravstvnom sistemu, naročito ističući neorganizovanost zdravstvenog sistema, netransparentnost donacija i nabavki, te sumnjive podatke o broju obolelih i preminulih.

– Opšta je neorganizovanost u kovid centrima, pogotovu žarištima u smislu nedovoljnog kadra, opreme i nejasnim instrukcijama za rad i postupanje sa pacijentima u smislu dijagnostike – rekla je ona za portal Direktno u julu 2020. godine.

Nije bila nema ni na Krizni štab i Kisić Tepavčević

U vezi sa saradnjom sa Kriznim štabom, doktorka je kazala kako je nejasno na kom se nivou on dešava.

– Medicinski radnici sa kojima sam ja u kontaktu nemaju jasna uputstva niti pomoć od Kriznog štaba. Ono što vidimo kao problem je nedostatak tačnih informacija koje Krizni štab daje javnosti. Neophodno je predstaviti stvarnu sliku broja obolelih medicinskih radnika i drugih pacijenata i stvarno stanje u bolnicama ne bi li javnost shvatila ozbiljnost situacije. Neophodno je stati na put lažnom informisanju i treba sankcionisati one koji su za to odgovorni – ocenila je ona i dodala da je Krizni štab konfuzan, nedosledan, kontraverzan i kao „raštimovani orkestar“.

Za izjavu zamenice Instituta „Batut“ Darije Kisić Tepavčević da potpisnici otvorenog „nisu dovoljno stručni i da među njima nema epidemiologa, infektologa i imunologa“, doktorka je rekla da taj komentar vređa inteligenciju.

– Komentar Kisić Tepavčević ponižava sve godine rada i nadljudske napore koje medicinski radnici ulažu u borbi protiv pandemije – rekla je tada doktorka, žena, kraljica, herojina koja je preko Tvitera spasila čoveka kojeg su oni koji bi morali da ga leče „pustili niz vodu“.

Ljubav za kikindske doktorke Dašić i Marčetu, usamljene u borbi protiv korone

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Poštovana Ana!
    Zahvaljujem Vam se na korektnom i profesionalno napisanom članku. Posle niza senzacionalističkih naslova u tabloidima, Vi ste pravo otkrovenje. Vidim da ste se baš pozabavili mojim tviteraškim aktivnostima i jako sam vam zahvalna na tome. A da ste me kontaktirali, mogli ste dobiti još mnogo dragocenih informacija. Razmislite o tome? Srdačan pozdrav
    Prim.dr Slavica Plavšić
    specijalista za plućne bolesti

2.5K Shares
2.5K Shares
Share via
Copy link