Srbija Vesti

‘Nemam vozilo, a i da imam, ne bih ga poslala!’ Doktorka odbila da pošalje patronažna kola za bolesnu ženu

Žitorađe, malo mesto kraj Prokuplja, postalo je poznato po turbo folk zvezdi Svetlani Ceci Ražnatović i aktuelnom predsedniku Skupštine Ivici Dačiću.

U poslednje vreme iz ove opštine na jugu Srbije stižu uglavnom mračne priče.

Jednu takvu prenela je novinarka Telegrafa Dragana Simić.

Naime, Dežurna doktorka u Domu zdravlja Žitorađa, odbila je da pošalje vozilo saniteta kako bi se pacijentkinja Marina R. (42) iz sela Drenovac, u kom živi, prevezla do ove zdravstvene ustanove.

marina-r-2-830x0
Foto: Dejan Dinić

Marina, koja boluje od hroničnog reumatizma, sedela je na putu, u blatu, jer, kako priča Dejan Dinić, čovek koji je nju i njenog supruga sreo u selu Badnjevac, na putu do DZ Žitorađa, zbog svoje bolesti nije mogla da hoda i nastavi dalje.

– To su siromašni ljudi, koji nemaju ni telefon. Kako mi je žena rekla, Dom zdravlja su zvali od komšija, ali oni navodno tada nisu imali vozilo koje bi došlo po nju.

Zbog toga su se uputili pešaka, na put dug 10 kilometara. Sreo sam ih oko pola 5, a Marinin muž mi je rekao da su krenuli od kuće oko 12 sati – priča Dinić za Telegraf.rs.

Kako kaže, morao je nešto da uradi, videvši ženu koja bespomoćno sedi u blatu. Pozvao je odmah Dom zdravlja u Žitorađi, a onda je usledio razgovor kakav nije očekivao.

– Dežurna doktorka mi je ovako rekla: ‘Nemam vozilo, a i da ima, ne bih ga poslala!’. Užasno me je to pogodilo, jer nisam znao šta dalje da uradim. Ne mogu da pustim da žena sedi tu na putu.

Pozvao sam Centar za socijalni rad, da ih upoznam sa ovim slučajem, a zatim sam pozvao i policijsku stanicu u Žitorađi. Ni oni nisu mogli da mi pomognu, osim što su me posavetovali da ženu odvezem do Doma zdravlja svojim kolima, ukoliko ih imam – objašnjava Dinić.

Kako kaže, kada je ženu koja se žalila na bolove, dovezao u zdravstvenu ustanovu, dočekala ih je dežurna doktorka koja je rekla da poznaje pacijentkinju, te da je ona dosad odbijala bolničko lečenje.

– Na kraju se izvinila rekavši da je ishitreno odreagovala – navodi Dinić.

dz žitorađa
Foto: Dejan Dinić

On dodaje i da je tog istog dana u PU Žitorađa dao izjavu povodom ovog slučaja, a istraga je u toku.

MUP: Obavešteno Tužilaštvo

– Pripadnici policije u Žitorađi preduzeli su sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, obavili razgovor sa osobom koja je ovaj slučaj prijavila, ali i sa zaposlenima u Domu zdravlja.

O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju koje se izjasnilo da u ovom događaju nema elemenata krivičnog dela.

Takođe, policija je o svemu obavestila i nadležne u Domu zdravlja – kažu iz PU Prokuplje za Telegraf.rs

Direktor: Imamo mnogo pacijenata koji su životno ugroženi

Direktor Doma zdravlja u Žitorađi, dr Aleksandar Stanković kaže za Telegraf.rs da ne opravdava takvo ponašanje svoje zaposlene, ali da ga, ipak, razume.

– Vidite, tog dana je bilo 90 pregleda kod nas u Domu zdravlja. Lekari pocrkaše od posla, padaju s nogu. Sve vreme su u opremi, skafanderima… I ja sam tamo od 7 do 7 svakog dana. Nažalost, zbog ove situacije sa koronom, imamo mnogo hitnih slučajeva, pacijente sa obostranom upalom pluća, ljude koji su životno ugroženi… – navodi dr Stanković.

Direktor ističe da je reč o pacijentkinji koju su 10 puta dosad vozili od kuće do Doma zdravlja i nazad, kao i da je dva puta odbila bolničko lečenje.

– Izlazimo maksimalno u susret, sredili smo sve upute da ode u bolnicu, jer zbog svoje bolesti, ona mora da leži. Međutim, ona je to odbila. Da nije, verovatno do ove situacije ni bi došlo.

I kada je došla u Dom zdravlja, i primila terapiju, morala je da sačeka pola sata sanitetsko vozilo, jer ga nismo imali u tom trenutku.

Prevozili smo bolesno dete iz Niša – zaključuje dr Aleksandar Stanković.

Snimak toaleta Doma zdravlja u Zemunu – prava slika Srbije (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

358 Shares
358 Shares
Share via
Copy link