Magazin Novi Sad

Sramni rasistički napad novosadske doktorke na studentkinju zločin bez kazne

Foto: Tibor Trupac

Doktorka Milena Šćekić je u toku prethodnih godinu dana obavljala poslove lekara u Centru za laboratorijsku medicinu KCV, bez kontakta sa pacijentima. Inače specijalista interne medicine, doktorka je vraćena na svoje radno mesto.

Da podsetimo, doktorka je 29. juna 2020. godine u liftu tamnoputoj devojci (pozivajući se na stanje korone) rekla da isti napusti i da se je*be, uz to da ima problem sa njom jer je „crna krava“. Pritom ista ta doktorka na snimku nije nosila masku. Rasistički ispad novosadske doktorke je izazvao pažnju javnosti ali i pokazao kako ne bi smeo da se ponaša ni deklarisani nacista, a kamoli jedan lekar koji je pritom dao zakletvu da će da leči ljude, bili oni i zelene boje.

Ovo je epilog događaja i situacije na osnovu odgovora Kliničkog centra Vojvodine za Luftiku. Ukratko, nikom ništa! Doktorka radi punom parom.

Nedugo nakon sramnog postupka, etički odbor Kliničkog centra Vojvodine je 2. jula 2020. godine razmatrao nemili događaj od 29. Juna 2020. godine, gde je doktorka Milena Šćekić na rasnoj osnovi vređala studenkinju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Narušen kodeks medicinske etike

Doneto je mišlјenje da ponašanje dr Milene Šćekić nije primereno i da predstavlјa narušavanje Kodeksa medicinske etike.

– Nakon izjašnjenja Etičkog odbora Kliničkog centra, prof. dr Edita Stokić, v. d. direktora Kliničkog centra Vojvodine o navedenom događaju, pisanim putem u formi prijave narušavanja Kodeksa lekarske etike je obavestila Lekarsku komoru Srbije, i dostavila im celokupan predmet i raspoloživu dokumentaciju na dalјe postupanje i nadležnost – navode iz KCV za Luftiku.

Dugo nakon prijave nije pristizala nikakva povratna informacija iz Lekarske komore o raspletu ovog mizernog i sramotnog čina. Iz KCV kažu:

– Klinički centar Vojvodine je u tri navrata upućivao dopise Lekarskoj komori Srbije interesujući se o toku postupka i eventualnim merama koje je Komora preduzela protiv dr Šćekić, i dobijao odgovor da zbog epidemiološke situacije Etički odbor Komore nije u mogućnosti da održi sednicu i odlučuje po ovoj prijavi.

Iz ove ustanove naglašavaju da su pisano mišljenje Etičkog odbora LKS dobili 5. jula ove godine, tek nakon treće urgencije od 22. juna tekuće godine. LKS je razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić i osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju.

Lekarska komora Srbije nenadležna

Dalje saopštavaju, u mišljenju stoji da Etički odbor LKS nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore.

– Nadalje je Etički odbor Komore poučio Klinički centar Vojvodine da jedino oštećena može eventualno protiv dr Šćekić pokrenuti postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije – napominju iz KCV.

Dakle, Lekarska komora Srbije je nenadležna. Možda su iz LKS zaboravili i, ili zaobišli sopstveni statut.

Prema Statutu Lekarske komore Srbije, Etički odbor ne može da oduzme licencu, ali može da pokrene postupak pred Sudom časti.

– Etički odbor Komore daje mišljenje o radu članova Komore u skladu sa etičkim kodeksom i pokreće disciplinske postupke, pred sudovima časti Komore – piše u Statutu ove organizacije.

Prijavu sudovima časti mogu da podnesu fizička i pravna lica, kao i organi Komore, među njima i Etički odbor.

KCV: Ne postoji zakonski osnov

Iz KCV kažu, da je ova ustanove kao poslodavac dr Milene Šćekić, a povodom ovog događaja preduzela sve radnje iz svoje nadležnosti. Poručuju da ne postoji nikakav zakonski osnov za sprovođenje bilo kakvog disciplinskog postupka i eventualno izricanje bilo koje mere iz oblasti radnog prava. Razlog je taj što se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija Kliničkog centra.

Ukazuju i na nepostojanje bilo kakve povezanosti aktera i događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline po propisima Republike Srbije i opštim aktima Kliničkog centra.

Dr Milena Šćekić je u toku prethodnih godinu dana obavljala poslove lekara u Centru za laboratorijsku medicinu KCV, bez kontakta sa pacijentima – zaključuju iz Kliničkog centra Vojvodine za Luftiku.

Divan primer kako Komora brine o svojim članovima, dok se doktorka samo pretpostavljamo, grohotom smeje, jer nije dobila ni ukor. Sankcija i “suspenzija” koju je dobila je fenomenalna. Odmorila se od kontakata sa “crnim” i ostalim pacijentima, nadamo se samo da neće preći i na „krave” svih boja.

Leči ljude, i zapravo prethodnih godinu dana nije ni prestajala da radi.

U selu poznatom po vojvođanskoj toleranciji, deca 2 godine zlostavljala učenicu druge rase, službe zataškavale slučaj

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

775 Shares
775 Shares
Share via
Copy link