Koronavirus Srbija

Doktorka iz Kovid bolnice: Smrt dođe po svoje. Zatvoriš oči, zakopčaš džak, odeš kući

Jedna od “neuspešnih osoba”, kako potpisnike proglasa “Ujedinjeni protiv kovida” karakteriše predsednik države Aleksandar Vučić, je i doktorka iz kovid bolnice, čije reči ne da će predsednika naterati da se zamisli, nego i da se izvini svim medicinskim radnicima zbog izrečenih uvreda.

Tako bi bilo da živimo i radimo u razvijenom demokratskom društvu. Al’ kako to u Srbiji nije realno, neće biti ni izvinjenja niti, ne daj bože, ostavki.

Jer zdravstveni radnici koji su završili medicinski fakultet, pa još i specijalizaciju, a usput su verovatno i spasili neki život – nisu uspešni.

Vrhovni komandant ima svoje parametre uspeha – ne smeš reći šta misliš, ne smeš ukazati na greške, ne smeš kritikovati.

Ustani, tapši, smej se, klimaj glavom – to je merilo uspeha.

Hrabra! Takva je doktorka iz kovid bolnice koja je sa kolegama podelila svoje iskustvo na grupi “Ujedinjeni protiv kovida” i zašto želi da se menja zdravstveni sitem, za koji je dokazano da treba da bude bolji.

– Dan u Kovid bolnici: ustanem, popijem kafu, muka mi je što idem na posao. Poljubim decu u leđa, blizu im ne prilazim. Obučem opremu. Suočim se sa beznadežnim pogledima preko maski. Hvataju me za ruku, gledaju kao štenci” – piše između ostalog doktorka.

– Osam sati žeđam. Osam sati mi znoj curi niz leđa. Svrbi me koža. Ošišala sam se jer perem kosu svaki dan. Perem ruke 50 puta dnevno. Lice mi je sivo i ostarelo…

Najteži je trenutak rastanka sa pacijentom, zauvek.

– Smrt dođe po svoje. Zatvoriš oči, zakopčaš džak. Odeš kući, ne spavaš. Progone te pogledi, zvuci, suze porodice kad im saopštiš. Prođe dan, ustaneš opet… – tužno zaključuje doktorka.

Dan na infektivnoj klinici u Novom Sadu: Crkavaju i padaju s nogu, umotani u folije i skafander

Izvor: Direktno

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
731 Shares
731 Shares
Share via
Copy link