Magazin Srbija

Đorđe se 6 godina bori da vrati decu, ponovo izlazi pred sud i kaže da je sve ispunio

Đorđe Joksimovič koji je u svojoj borbi da povrati starateljstvo nad decom tražio pomoć i od predsednika, se sutra pred sudom bori za svoju porodicu.

Sve što je Centar za rad u Kragujevcu uradio do sada u slučaju Đorđa Joksimovića bilo je u najboljem interesu dece, saopštava zaštitnik građana posle kontrole. Otac iz Kragujevca nade polaže u novo suđenje zakazano za ponedeljak. Do sada smo od Centra saznali, da zamerke nisu imali ni Ministarstvo za socijalna pitanja, ni Republički zavod za socijlanu zaštitu koji su ih ranije kontrolisali.

Već šest godina Đorđe Joksimović trči do životnog cilja – da vrati decu iz hraniteljske porodice. Obijao je pragove mnogih institucija.

Tražeći pomoć za izlaz iz problema, stigao je i do ulaza u Predsedništvo. Kaže da je ispunio sve uslove Centra za socijalni rad.

Ističe da je poslednji uslov bio zaposlenje, a da sada traže ponovo da ide u školu za roditeljstvo, koju je, napominje, već prošao.

– Sve traže da se ponavlja da bi se suđenje odlagalo u što dužem periodu. Tražim od predsednika da reaguje, da pomogne ne samo meni nego svima, da se dođe do promene zakona o deci uopšte, ne samo za moju decu, nego za svu decu Srbije – poručuje Joksimović.

Zašto su deca Đorđu oduzeta, Centar za socijlani rad ne otkriva. Kažu da štite podatke o ličnosti, ali podvlače da siromaštvo nije presudilo.

Ni od Suda u Kragujevcu nismo to saznali.

Đorđe tvrdi da su deca odvedena u hraniteljsku porodicu zbog izjave jednog čoveka da je majka pokušala da im naudi i sumnje da on nije dovoljno sposoban da bude roditelj. U Centru napominju da im je porodica poznata još od 2012.

Direktor Centra za socijalni rad “Solidarnost” Vladan Jovanović kaže da su u početku radili sa majkom i da kontakt sa Đorđem nisu imali do 2015. godine, odnosno do incidenta.

– Ne mogu da kažem da nije bilo rezultata, međutim procena je bila postupajućih stručnih radnika da mere koje preduzimamo nisu dovoljne i da u cilju elementarne zaštite zdravlja i života dece je potrebno da ona privremeno budu zbrinuta u hraniteljsku porodicu – dodaje Jovanović.

Privremeno rešenje traje godinama.

Šta je Centar za to vreme radio da spoji porodicu? Navode da su preduzimali niz mera i da vraćaju poverenje Đorđa u institucije. Ističu da je sud na njihov predlog prošle godine proširio model viđanja sa decom, da ona dolaze kod oca.

Mislim da se deca raduju tim kontaktima. To je sad jedan lep prostor, iznad prosečnih prilika u zemlji u kojoj živimo, tako da je to nešto što je pomak. Pomak je naravno i to što se postiže u radu sa decom u smislu angažovanja i samog Đorđa – kaže Vladan Jovanović.

I uz pomake, ipak, su procenili da još nije pravo vreme da mu se deca vrate i zato ne pokreću takav postupak pred sudom. Pokrenuo ga je sam, kaže Đorđe i 29. marta nastavlja se borba da od delimičnog vrati puno roditeljstvo. Majka je na lečenju, ali su je deca redovno viđala do epidemije, sada se čuju i dopisuju, kažu u Centru.

Posle više od dva meseca, oglasio se zaštitnik građana sa rezultatima kontrole Centra za socijalni rad i resornog ministarstva. Kaže da je i sada i 2015. godine utvrdio da su sve aktivnosti Centra sprovedene u cilju zaštite prava i najboljih interesa dece. Na Đorđa apeluje da sarađuje sa Centrom.

Izvor: 24sedam.rs

Vučić: Đorđe je prost i jednostavan čovek, pričali smo o tome koliko smo nekad pili

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

70 Shares
Share via
Copy link