Magazin Novi Sad

Kako je jedan hrabri Italijan spasao Petrovaradinsku tvrđavu od Nemaca i sačuvao nam je za budućnost

petrovaradinska-tvrdjava-1

Đildo Pesapane jedan je od najznačajnihih ljudi u istoriji Novog Sada iako njegovo ime retko ko zna. Ovaj Italijan je spasao Petrovaradinsku tvrđavu od razaranja, rizikujući svoj život.

Oktobra 1944. godine nemačka vojska povlačila se sa Balkana, ostavljajući za sobom uništena vojna postrojenja i mostove. Takva sudbina trebalo je da stigne i Petrovaradinsku tvrđavu, jer su ispod nje u železničkom tunelu, Nemci ostavili „30 vagona municije“.

Namera Nemaca bila je da se prilikom bega miniraju železnički most i tunel. Most je srušen, a ostali su stubovi da podsećaju Novosađane da je nekada bio tu. Ipak, barut u tunelu ispod Tvrđave nikada nije zapaljen.

Zasluge za to idu tada dvadesetčetvorogodišnjem Đildu Pesapaneu koji je kao italijanski ratni zarobljenik prenosio eksploziv. Posao mu je bio da opskrbljuje nemačke flak baterije koje su kao protivvazdušna odbrana korišćene za odbranu mosta.

Ipak, Pesapane je imao druge planove. Zajedno sa nekoliko drugova povezao se sa „ilegalcima“, pobegao je iz Tvrđave i uspeo da obavesti Petrovaradince o nameri Nemaca. Zajedno sa meštanima vratio se nazad, pronašao i presekao žice u tunelu koje su vodile do eksploziva. Isto je to pokušao i na Mostu, ali je on bio jako dobro čuvan, zbog čega nije uspeo da mu izmeni sudbinu, piše Blic.

Nakon rata, Đildo se oženio u Petrovaradinu i dobio ćerku Mariju Nikolić. Ubrzo se razveo i preselio u Erdevik, gde se ponovo oženio i sa ženom i dvoje dece krajem šezdesetih odselio u Italiju.

Preminuo je 1999. godine.

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

98 Shares
Share via
Copy link