Novi Sad Putovanja

Komšije su rekle svoje: Zašto je Novi Sad savršeno odredište za izlet?

novi sad
Foto: Shutterstock

Koliko ste često turisti u svom gradu?

Dok nam je u nekim tuđim telefon stalno u rukama kako bismo okom objektiva zabeležili što više atrakcija ili „okinuli“ selfi sa novog putovanja, retki su oni koji su rodni grad upoznali toliko dobro da bi mogli turistima da, kroz njega, budu vodiči.

Portal Putni kofer objavio je članak u kojem Novi Sad opisuje kao savršeno odredište za izlet ili city break. „Jedan je to od onih gradova koji će vas osvojiti na prvu svojom uređenosti, urednim ulicama i fascinantnim građevinama, ali ono zbog čega ćete mu se vraćati je njegova atmosfera, ritam kojim živi i duša koja svakog prihvata kao svojeg“, navode iz redakcije.

Prema njihovom izboru, ove novosadske atrakcije se moraju posetiti.

„Gibraltar na Dunavu“

Jedna od najpoznatijih atrakcija grada je Petrovaradinska tvrđava, na kojoj se svake godine održava slavni festival Exit. Smeštena na obali Dunava i naslonjena na Frušku Goru ta fascinantna građevina dobila nadimak “Gibraltar na Dunavu”.

Na mestu tvrđave naselje je postojalo u 2. veku prije Hrista, a prvo utvrđenje su podigli Rimljani u 1. veku. Još u 14. i 15. veku utvrđenje na toj lokaciji je ojačavana i proširivana, a današnji je izgled dobila gradnjom koja je trajala od 1692. do 1780. godine. Početkom 19. veka bila je jedna od najvećih i najsigurnijih tvrđava u Evropi. Od sredine 20. veka potpuno je demilitarizovana i proglašena istorijskim spomenikom.

Danas se na prostoru tvrđave nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomski opservatorijum i mnogi drugi sadržaji. Prepoznatljivi simbol tvrđave je Petrovaradinski sat, neobičan zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Mehanizam sata se i danas navija ručno i zvoni svaki puni sat.

Crkva imena Marijinog

Na većini razglednica Novog Sada najuočljivija građevina je toranj Crkve Imena Marijina koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, Trgu slobode. Iako je često nazivaju katedralom, ona to nije jer nije sedište biskupije. Toranj crkve visok je čak 72 metra, katedrala je duga 52 metra i široka 25 metara. Sagrađena je 1895. godine na mestu na kojem je stajala manja crkvica, a u enterijeru možete razgledati četiri oltara i niz predivnih vitraža, kao i vredne orgulje i niz umetničkih dela.

Šetnja centrom šetnja je kroz istoriju

U starom jezgru nalaze se brojne važne građevine i istorijski spomenici. Trg slobode centralno je mesto u gradu, a okružuju ga zgrade s kraja 19. i početka 20. veka. Središnje mesto na trgu zauzima spomenik Svetozaru Miletiću visok sedam metara, rad Ivana Meštrovića. Nešto dalje naići ćete na veliku zgradu Srpskog narodnog pozorišta koje se prostire na 20.000 kvadratnih metara i ima tri scene.

Jedna od najstarijih i definitivno najživlja ulica je Zmaj Jovina, u kojoj ćete pronaći brojne lokale, prodavnice i kafiće. U toj se ulici delimično nalazi najveća palata u gradu, Tanurdžićeva palata u Bauhaus stilu. Danas je jedan njen deo preuređen u hotel.

Zelenilo parkova i gradska plaža

Plaža Štrand uređena je na obali Dunava 1911. godine, a danas je omiljeno mesto okupljanja i druženja mladih. Nedaleko od obale reke smešten je Dunavski park, najstariji i najljepši u Novom Sadu. U parku, uređenom u 19. veku, postoji malo jezero, a u njemu ostrvo na kojem su posađene žalosne vrbe u sećanje na austrijsku caricu Elizabetu. U parku se nalaze i fontana i niz spomenika i bista priznatih srpskih umetnika.

Uživanje u hrani i piću

U Vojvodini se uvek dobro jede i pije, bez žurbe, obilno i ukusno. Restoranska scena u gradu sve je življa, otvaraju se brojni internacionalni restorani, pa i specijalizovani poput veganskih i vegetarijanskih. Ali ako želite probati tradicionalne lokalne specijalitete, uputite se u neki od klasičnih restorana sa srpskom nacionalnom kuhinjom, kao što su Sokače, Balkan Express ili Lazin Salaš. Ako volite vina, naručite neku od lokalnih etiketa iz hvaljenih fruškogorskih vinograda.

Izvor: Putni kofer

Bračni par iz Kalifornije na prvi pogled „odlepio“ na Novi Sad, jedva čekaju da dođu opet

27 Shares
Share via
Copy link