Magazin Novi Sad

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 329. rođendan

tvrdjava-Pejak-Ivana
Ilustracija: Ivana Pejak

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 329. rođendan. Građena je 88 godina, nadživela je desetak mostova, preživela isto toliko ratova i danas ponosno stoji na Dunavu.

Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

petrovaradinska-tvrdjava-proslost
Stare fotografije Novog Sada

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.

Poznata i kao „Gibraltar na Dunavu“, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa Sat kulom obeležje Novog Sada. O samom satu inače već tri decenije brine Lajoš Lukač, koji je za to dobio Novembarsku povelju.

tvrdjava-mucalo-s
Foto: Svetozar Mučalo

Petrovatradinska tvrđava je građena punih 88 godina, ali nikad nije zapravo imala vojno-strateški značaj. Do završetka gradnje, Otomansko carstvo je izgubilo svoju moć, i više nisu bili pretnja.

Svoj današnji oblik Petrovaradinska tvrđava dobila je koncem 18. veka, ali je građena, razgrađivana i dograđivana stolećima unazad, dok neka arheološka istraživanja svedoče o tome da su izvesni oblici ljudskih naselja na „Petrovoj steni“ postojali i pre neverovatnih 15 ili čak 19 milenijuma.

Veliki filozof Rene Dekart (René Descartes), Josip Broz Tito i nobelovac Ivo Andrić samo su neke od istorijskih ličnost koje su, pre nego što su stekli svetsku slavu – silom ili milom – boravili na Petrovaradinskoj tvrdjavi, pre nego što je Novi Sad nastao.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se snimaju pornići, ateljei izdaju na Airbnb-u, a u tunelima diluje droga

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link