Srbija

Ministarka Đedović: „Neophodno je da struja poskupi pre Nove godine“

dubravka-djedovic
Foto: Printscreen

Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre Nove godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka je naglasila da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu da bi, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, mogli da ostvare popust.

– Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre Nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema – rekla je Đedović za Tanjug.

Naglasila je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečega nepredviđenog.

Podseća da su cene struje i gasa bile na niskom novu decenijama i da je to neodrživo u toliko dugom roku.

– Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju da mogu da finasiraju investicione projkete – rekla je ministarka.

Podsetila je da je država mnogo pomogla energetskim preduzećima prošle godine i da nastavlja da prati situaciju.

– Zbog određenih obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om, moraćemo da pratimo i cene struje i gasa i da ih stabilizujemo, da ne ugrozimo ni privredu ni građane, da omogućimo energetskom sektoru i kompanijama da budu stabilne, da sprovedemo prekopotrebne investicije u energetskom sektoru koje se procenjuju na 15 milijardi evra u narednih 10 do 12 godina – rekla je Đedović.

– Cilj nam je da imamo najnižu ili među najnižim cenama i struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine kada su cene rasle i preko 100 odsto, 120 i 130 odsto kao u Severnoj Makedoniji i Rumuniji – rekla je Đedović.

Naglasila je da je država gledala da cene prošle godine rastu što je manje moguće.

Dobra situacija je, kako kaže, i kada je ugalj u pitanju, jer na deponijama imamo 1.900.000 tona, što je dovoljno za 20 dana proizvodnje električne energije i da sve stane i da bude kolaps, a što se ne očekuje.

Nova srpska ministarka energetike rešila prvi problem – razvela se

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link