Beograd

Divlji investitor na Zvezdari zazidao žive ljude, inspekcija reagovala tek nakon medijskog pritiska

zid
Foto: N1

Investitor koji je zazidao prilaz stanovnicima Glamočke ulice na Zvezdari sve to je učinio bez isticanja građevinske dozvole, a na pozive ugroženih građana niko od nadležnih danima nije reagovao.

Nakon što su žitelji ove ulice pozvali novinare da izveste sa lica mesta, do tada nema inspekcija jutros je konačno izašla na teren i utvrdila da je nemoguće da je investitor za ovaj postupak dobio potrebne dozvole.

Oni su danas trakama obeležili nelegalno podignut zid, sve uslikali i dokumentovali, ali njegovo rušenje i dalje nije odobreno zbog čega stanovnici Glamočke i dalje nemaju normalan prilaz svojim kućama.

– Inspekcija je jutros izašla na teren, snimili su situaciju i fotografisali sve. Rekli su nam da je nemoguće imati dozvolu za ovakve radove. Gradilište su zatvorili, ogradili su ga trakom i postavili obaveštenje o tome. Investitor radova se nije pojavio, već samo izvođač radova sa radnicima koji rade na izgradnji zida – rekla je Bojana Samardžić za N1.

Oni za danas najavljuju protest jer ne znaju kako će se situacija završiti dok oni i dalje gledaju u zid isped kuća.

– Danas u 16 časova ćemo organizovati protest, jer ne može Grad Beograd da prodaje ulicu kao njivu treće klase, koja postoji više od 60 godina – kazala je Samardžić.

Stanovnici su pokušali da regularnim procedurama obaveste nadležne o dešavanjima u njihovoj ulici, međutim niko se od njih pre novinara nije pojavio da vidi u čemu je problem.

– Što je najgore od svega, kome god da smo se obratili i nadležnim inspekcijama i policiji, policija nije nadležna, inspekcije ne reaguju, niko se nije pojavio makar da proveri te papire da ovo zaustavi. Možda treba da nas zazidaju i onda kad ne budemo imali hrane, vode i bilo kakvih uslova, onda će možda da reaguju – kazao je Milan Milenković.

U šoku je i penzionisani sveštenik Ratko Nikolić koji je i sam zvao građevinsku inspekciju, a dok se danas oni konačno nisu pojavili samo se komunalna policija odazvala na pozive.

Novinar Marko M. Dragoslavić prvi je objavio nekoliko snimaka na Tviteru koji su javnost upoznali sa dešavanjima na Zvezdari. Na jednom od audio snimaka čuje se razgovor nekoga ko je kako tvrdi kupio parcelu od Grada, a da je rešenje potpisao niko drugi do gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Nakon što se urušila zgrada na Vračaru, u centru investitorskog ludila po Beogradu, sada imamo prilike da vidimo da bahatost i nezakonje vlada i u drugim delovima grada. Pitanje je dana kada će neko stradati zbog nemara i kriminalnog postupanja građevinskih investitora, a onda će nažalost biti prekasno da se ovakve situacije jednom za svagda zaustave i vrate u normalne i legalne tokove koji prate prostorno planiranje, ali i zdrav razum.

Krivične prijave investitoru i izvođačima koji su napravili katastrofu na Vračaru

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link