Magazin

Direktorska šema propala, policija istražuje posao preko veze i lažiranu ostavku

narodni muzej toplice
Foto: Lj. M.

Neverovatan skandal dogodio se u Prokuplju, a u centru su bivša direktorka i sadašnji direktor tamošnjeg Narodnog muzeja.

Na 23. sednici Skupštine održanoj 22. marta Ljiljana Krasić, sada već bivša direktorka prokupačkog Muzeja, podnela je ostavku, kako je obrazloženo, iz ličnih razloga, a odmah zatim je za novog v.d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi.

Novi direktor nije gubio vreme već je istog dana primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Ljiljanu Krasić.

Da sve bude zanimljivije, na pretposlednjoj sednici održanoj 13. juna, jedna od tačaka je bilo njeno novo imenovanje za v.d. direktora te ustanove, odnosno razrešenje novoimenovanog Popovića.

Tačka je na početku sednice skinuta sa dnevnog reda, a slučaj je po anonimnoj prijavi završio u policiji i tužilaštvu, jer se sumnja da je Krasić falsifikovala ostavku Popovića, koji se, kada je saznao, pismeno izjasnio i povukao ostavku neposredno pred početak zasedanja- saznaju novinari portala Južne vesti u Gradskoj upravi Prokuplja.

krasic-imenovanje
Foto: Lj. M

U policiji je potvrđeno da je prijava primljena i u nju su novinari pomenutog portala imali uvid. U njoj piše da se radi o neraščišćenim računima i neispunjenim međusobnim privatnim dogovorom bivše direktorke i sadašnjeg v.d. direktora Muzeja.

Popović nije hteo da potpiše ostavku jer je propao dogovor da on kao v.d. zaposli Krasićku, a da ona završi preko stranke da se njemu zaposli dete i da nakon toga podnese ostavku, da bi se ona ponovo vratila za direktora.

Kako je Popović svoje obećanje ispunio, a Krasić ne, odbio je da potpiše ostavku, koju je, kako se sumnja, Krasić falsifikovala i zloupotrebom pečata Muzeja zavela pod brojem 022-10/2022-02 od 2. juna 2022.

Zatim je i predala Administrativnom odboru Skupštine zajedno sa svojim imenovanjem, a Odbor je tačku uvrstio na prvoj narednoj Sednici koja je održana 13. juna – piše u prijavi policiji.

popovic-prestanak
Foto: Lj. M.

Popović nije želeo da komentariše kako se njegova ostavka našla kao predlog za dnevni red pred odbornicima, a u izjavi koju je poslao prokupački Muzej navodi se da ostavka sadašnjeg v.d. direktora nije razmatrana na prethodnoj Skupštini, da rešenje o njegovom imenovanju glasi do godinu dana i da se ne zna kada će osnivač Upravnog odbora Muzeja dati saglasnost za raspisivanje konkursa za imenovanje direktora, te da se konkurs po zakonu raspisuje 60 dana pre isteka v.d. mandata.

Na dnevnom redu tadašnje Skupštine bilo je 13 tačaka, pa je nejasno kako je i da li je Popović uspeo da odmah po imenovanju i završetku sednice potpiše svoje rešenje za v.d. direktora i deponuje potpis, a odmah u istom danu i otkuca i potpiše ugovor i zaposli svoju prethodnicu koja nikada pre toga nije radila u toj ustanovi, osim što je bila direktor.

Ljiljana Krasić je na mestu v.d. direktora Narodnog muzeja Toplice bila u periodu od 6. oktobra 2020. do 9. septembra 2021. godine, kada je na konkursu imenovana za direktora te ustanove na mandat od 4 godine. Na toj funkciji bila je do 22. marta 2022. godine kada podnosi ostavku. U Muzeju je zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova, a ugovor je potpisan 22. marta – kaže se u izjavi koju je dostavio Muzej.

muzej
Foto: Grad Prokuplje

Dodaju da je radni odnos zasnovan u skladu sa Zakonom o radu, a da za popunjavanje radnog mesta po Zakonu o kulturi, muzejskoj delatnosti, kao i kolektivnom ugovoru za zaposlene u kulturi nije predviđeno javno oglašavanje za popunu radnih mesta putem konkursa.

Napred pomenuto radno mesto je predviđeno Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova Muzeja na koji je saglasnost data od strane osnivača, kao i kadrovskim planom i finansijskim planom Muzeja usvojenim na Skupštini – dodaju u izjavi.

U Muzeju nisu želeli da odgovore kada je Popović potpisao svoje rešenje o imenovanju, da li je tražena saglasnost nadležnih institucija za nova zapošljavanja u javnim ustanovama, a iz Ugovora se vidi da je sistematizacija, po kojoj je otvoreno radno mesto koje zadovoljava uslove tadašnje direktorke, usvojena 31. januara ove godine, dok je upravo Ljiljana Krasić rukovodila tom ustanovom.

Izvor: Južne vesti

Sud u Prokuplju piše kazne aktivistima, a decenijama ćuti na zagađenje u Topličkom okrugu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link