Srbija Vesti

Sud u Prokuplju piše kazne aktivistima, a decenijama ćuti na zagađenje u Topličkom okrugu

boban i toplički junaci
Foto: FB
Predsednik Udruženja Zaštitimo reku Toplicu Boban Stojković jedan je od mnogih građana kojima je uručena prekršajna prijava zbog subotnjih blokada saobraćaja. Građani Prokuplja su posle mnogo godina izašli da iskažu svoje nezadovoljstvo i solidarnost sa sunarodnicima koji ne žele da dozvole eksploataciju litijuma na teritoriji Srbije od strane Rio Tinta.
Udruženje koje godinama pokreće razne ekološke akcije edukativnog karaktera, namenjene pre svega deci školskog uzrasta, našlo se sada na udaru pravnog sistema zbog toga što su blokirali raskrsnicu u centru grada 4. decembra ove godine.
Stojković je prekršajnu prijavu fotografisao i postavio na svoj Fejsbuk profil, a uočljivo je da mu je zaprećena kazna do 25.000 dinara. On je napisao da ovakav postupak nadležnih, koji ne sankcionišu višedecenijske zagađivače predstavlja samo dodatni motiv da se nepravda pobedi.
– Ako su nam prekršajne prijave cena, za odlazak Rio Tinta, možete nam ih pisati svakog dana, vidimo se na sudu! Pravo svakog čoveka na planeti Zemlji, pa i nama u Srbiji, je da izrazi nezadovoljstvo i negodovanje kad je u pitanju lični opstanak, opstanak naroda i države u kojoj živi. Udruženje gradjana Zaštitimo reku Toplicu i njegovi članovi će ove subote u 14 h biti na trgu Topličkih junaka i dići glas protiv Rio Tinta, jer je to naša obaveza. – poručio je predsednik Udruženja Zaštitimo reku Toplicu.
On je podsetio na misiju svog udruženja uz podstrek za dalju borbu i čistiju Srbiju.
– Ova borba je naša borba. Lično se neću pokolebati i dalje ću pomagati moju Srbiju, moje Prokuplje, tako što ću: Raditi na podizanju svesti kod dece o životnoj sredini, organizovati akcije čišćenja našeg grada i naših izletišta, pomagati one kojima je pomoć preko potrebna, baviti se humanitarnim radom i pomagati decu sa Kosova i Metohije. Voleo bih da mnogi od vas, krenu putem, kojim smo krenuli mi, a prekršajna prijava nek nam bude vetar u ledja, da damo još više, nego što smo do sada dali – napisao je Stojković.
Na kraju je imao poruku i za Prekršajni sud u Prokuplju.
– Zamolio bih vas da napišete neku prijavu, svim onim ljudima koji unižavaju, uništavaju životnu sredinu, da bar krenemo sa prijavama da rešavamo probleme. Moj deda nije krvario, da bi Rio Tinto Srbijom rovario! – zaključio je Boban Stojković.
prekršajna prijava toplica boban
Foto: FB
Velika sramota pravosudnih i istražnih organa u Prokuplju je što godinama ćute na stravično zagađenje reke Toplice, što tolerišu i ne reaguju na više od  100 divljih deponija u okolini grada, na kriminal lokalnih preduzetnika i zadiranje u samo korito reke, kao i što krivca pronalaze u čoveku koji je za budućnost i bolji život u ovom gradu učinio višestruko više nego sve sudije i tužioci zajedno u proteklim godinama.
Ovog leta objavili smo članak sa potresnim fotografijama i video zapisima kako je Toplica zagađena i prljava u delu koji protiče kroz sam centar grada i kadrovi su zaista postapokaliptični.
Čovek koji je temu ekologije popularizovao u topličkom kraju sada ima obavezu da plati kaznu zbog iskazivanja javnog stava, zajedno sa ostalim Prokupčanima i sa preko 100.000 drugih građana Srbije, da Rio Tinto mora da napusti ovu zemlju i da Srbija nije na prodaju. Ovakvim potezima vlast, republička i lokalna, sama sebi ‘puca u nogu’, jer bajku o nezavisnom radu pravosudnih organa u zemlji Srbiji mogu da pričaju još jedino ljudima koji nikada sud videli nisu.

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

178 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap