Magazin

Država goni direktora jer je radnicima podigao platu da imaju bar minimalac

Država sudski goni direktora jednog aleksinačkog javno-komunalnog preduzeća zbog toga što je radnicima, navodno, nezakonito povećavao platu da bi dostigli zakonski minimalac, piše N1.

U optužnom predlogu Višeg javnog tužilaštva navodi se da je direktor “Komunalnih usluga” Budimir Marković oštetio firmu za 10 miliona dinara u periodu od 2014. do 2017, u vreme takozvanih mera štednje.

Aleksinački komunalci bezrezervno podržavaju direktora.

“On je podigao preduzeće koje je propadalo. E, sad to nekom ne odgovara, a kome ne odgovara – nekom u opštini”, kaže radnik Dragan Jojić.

Jojić je jedan od osamdesetak radnika, koliko ih je organizovano došlo iz Aleksinca u niški Viši sud.

Najpre su popunili najveću salu ove institucije, a potom ispred suda rekli: “Želimo da kažemo da ćemo da organizujemo i štrajk upozorenja, da ćemo da idemo pred Opštinu, jer to ne može tako.”

Ivan Milićević, jedan od okupljenih radnika iz Aleksinca, ističe da sada prima 23.000 dinara, što je ispod minimalca, kao i da kod drugog direktora nije primao platu šest meseci.

Direktor Budimir Marković nije hteo pred kamere, ali je pred sudom rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba “mera štednje”, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih.

Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do “minimalca”, kako bi legalno poslovali.

Rekao je da je menadžment takvo uputstvo dobio i od Ministarstva rada, pa optužbe smatra neosnovanim, a branilac Markovića Zoran Mitić ukazuje na više nelogičnosti u predlogu koji direktora tereti, baziranom na izveštaju budžetske inspekcije Aleksinca.

“Skupština opštine je dozvolila isplatu tih plata, a sada se direktor preduzeća goni da je isplatio plate protivno zakonu”, ističe za N1 Mitić.

N1 još čeka pojašnjenje predsednika Skupštine Aleksinca Grujice Veljkovića – kako je došlo do toga da službe i odbornici, kako se čulo u sudnici, daju saglasnost na poslovanje i finansijske izveštaje komunalnog preduzeća, ukoliko je podizanje plata do “minimalca” bilo nezakonito.

“U daljem toku postupka biće pozvan predsednik Skupštine opštine Aleksinac koji je, praktično, potvrdio plan i program (rada JKP Komunalne usluge) i na taj način dozvolio isplatu plata na način na koji je to planom i programom bilo dozvoljeno, a biće pozvana i načelnica službe finansija opštine, koja je svakog meseca, kroz takozvane ‘ZIP’ obrasce, dozvoljavala isplatu tih plata”, najavio je Mitić.

Odbrana tvrdi da senku na optužbe baca i to što budžetski inspektor poslovanje nije sagledavao u skladu sa zakonom koji se odnosi na komunalna preduzeća.

Radnik JKP Komunalne usluge i odbornik Skupštine opštine Aleksinac, Bratislav Disić, smatra da je neko “bacio šapu” na preduzeće.

“Ako je svake godine 18 miliona dinara dobitak, a imamo i te mašine…Neko izgleda želi da privatizuje preduzeće i da nas najure”, strahuje on.

Sledeće ročište je zakazano za 9. mart.

Potresne priče srpskih radnica o otkazu zbog gladi i pocepanim pantalonama

OGLAS

PARTNERI SAJTA


32 Shares
Share via
Copy link