Srbija

Direktor Petnice: Mafija prodaje ugalj koji nije ugalj i truje nas već 15 godina (VIDEO)

Novi Sad zagađenost vazduha
Foto: Jaroslav Pap (TANJUG)

Direktor eminentne istraživačke stanice Petnica Vigor Majić kao najodgovornije za drastičan skok zagađenosti vazduha u Srbiji označio je ugljarsku mafiju, koja umesto pravog uglja prodaje jalovinu sa velikim procentom gline.

U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, Majić tvrdi da je to tabu tema o kojoj ne sme da se govori.

On podseća da je zagađenost vazduha u rapidnom usponu u poslednjih 15 godina i objašnjava uzroke tog povećanja.

“Do devedesetih godina bila je zabranjena prodaja sirovog lignita. On je bio industrijski ugalj, niste mogli da ga kupite za domaćinstvo. Kada je prestala mogućnost uvoza uglja iz Bosne dozvoljena je prodaja sirovog lignita i došlo je do velikog skoka zagađenosti. Ključan skok zagađenosti se desio pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. REIK (Rudarsko energetski industrijski kombinat Kolubara) dopušta da se jalovina sa 30 – 40 procenata gline prodaje kao ugalj za jeftine pare”, tvrdi Majić.

On navodi da takav ogrev kupuje stotine hiljada domaćinstava, te da su to prvo krenule da nabavljaju opštine koje su blizu Lazarevcu zbog niskih transportnih troškova.

“Zato je došlo do naglog skoka u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Lazarevcu. Kada je ta mafija izvršila obračun sa mafijom koja je ranije prodavala kompanijama ugalj u Beogradu, na beogradskom tržištu se prošle godine pojavio veliki skok tog kvazi uglja. To nije ugalj, on sadrži ogromnu količinu gline koja je teška, hidroskopna i izaziva da taj dim umesto da ide u vis pada na zemlju sa svim onim što sadrži. To je tabu tema, o njoj se ne sme govoriti. Ugalj se ne pominje, lignit se ne pominje”, istakao je direktor Petnice.

Majić podseća i da su zakonske mogućnosti da se ova praksa spreči “neverovatno zgodne”.

“Samo pošaljite trgovinsku inspekciju da traži deklaraciju o kvalitetu robe kmoja se prodaje. Ništa više od toga. Samo ono što zakon omogućava i što obavezuje, ali niko nikad nije poslao nijednog inspektora da proveri za milione tona uglja deklaraciju o kvalitetu, nego svi jure babe po pijaci”, naglasio je Majić.

Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazuje da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji vazduh bio prekomerno zagađen, s prekoračenjem koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, koje je Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, nazvao “tihim ubicama koje skraćuju životni vek”.

Ovih dana takođe sa svih strana stižu upozorenja na zagađenje vazduha, uz prognoze da će takav biti cele zime, piše 021.

Srbija u Top 10 zemalja po smrtnosti zbog zagađenosti

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link