Magazin

Svet je ’85. zanemeo pred njenim očima, 35 godina kasnije one pričaju još tužniju priču

sarbat gula

Kada se na naslovnoj strani časopisa National Geographic 1985. godine pojavio lik lepooke avganistanske devojčice, svet je bio očaran njenom nesvakidašnjom lepotom. Više od tri i po decenije od nastanka čuvene naslovnice te prodorne plavo-zelene oči nose još veću tugu.

Autor tog kultnog portreta bio je reporter i fotograf Stiv Mek Kari, koji je radio na priči o sovjetskoj okupaciji Avganistana i izbegličkoj krizi.

Naime, u šatorima obližnjeg izbegličkog kampa Nasir Bagh bila je organizovana škola, u kojoj se susreo s devojčicama mlađim od 13 godina koje nisu bile u obavezi da nose burke, a lica su im bila otkrivena. Ime mlade Avganistanke otkriveno je tek 17 godina pošto je slika objavljena – zove se Šarbat Gula i danas ima 49 godina.

Godine 2001. kada su talibani svrgnuti s vlasti u Avganistanu, National Geographic je organizovao detaljnu potragu za devojkom. Posle dužeg vremena pronađena je u zabačenom delu planina Tora Bore, a njen identitet su stručnjaci potvrdili biometrijskim merenjem. Tada je imala tridesetak godina, živela je u bedi, a 2002. se ponovo našla na naslovnici National Geographic, pozirajući sa svojom slavnom fotografijom.

sharbat-gula

“Proslavila me je, ali je dovela i do mog zatvaranja… Pre ovoga sam bila seljanka. Nije mi se dopalo što je moja fotografija u medijima. Sada sam jako srećna što mi je ukazana čast i učinila me je poznatom među ljudima. Ishod fotografije je pomogao mnogim udovicama i siročićima. Sada sam ponosna na to”, rekla je o fotografiji.

Ipak, ona nije mogla da utiče na njenu tragičnu sudbinu.

Šarbat je kao devojčica, nakon što su Sovjeti izvršili invaziju na Avganistan 1979, s porodicom emigrirala u Pakistan i tamo živela u izbegličkom kampu s ocem, bratom i četiri sestre (majka joj je umrla kad je imala samo 8 godina). Udali su je sa 13 godina, ali njenom mužu je ubrzo postavljena dijagnoza hepatitisa C i umro je pet godina posle sklapanja braka. Šarbat ima petoro dece, jedna ćerka joj je umrla, takođe od hepatitisa.

sarbat gula danas
Šarbat Gula danas, foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Pakistanu je živela 35 godina, ali je osuđena i deportovana zbog posedovanja lažne pakistanske lične karte, a njen slučaj je pokrenuo priču o hapšenjima i prisilnoj deportaciji avganistanskih izbeglica. Šarbat je služila 15-dnevnu zatvorsku kaznu, ali prvu nedelju je provela u zatvoru, a drugu u bolnici gde su je lečili od hepatitisa C.

Pakistanci su shvatili da će im čitav slučaj narušiti reputaciju, pa su joj ponudili da ipak ostane, ali je ona to odbila. Izjavila je da će u Pakistan doći samo da ode na grob muža i ćerke i pomoli se.

Šarbat se 2017. vratila u Avganistan sa bratom i decom, dočekao ju je čak i predsednik. Danas, ako je u svetlu najskorijih dešavanja uopšte živa, živi negde u Kabulu.

Autor: Ana Kalaba/zadovoljna.rs

Žena koju bičuju jer ne nosi burku ili je bez muške pratnje je budućnost koju Talibani donose Avganistanu

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.5K Shares
1.5K Shares
Share via
Copy link