Magazin

Greta Tunberg ima samo 16 godina i nominovana je za Nobelovu nagradu za mir

greta-tunberg

Mlada Šveđanka Greta Tunberg ima samo 16 godina i već je zaslužila nominaciju za Nobelovu nagradu za mir. Ona je najbolji dokaz da među tinejdžerima nisu baš svi isključivo zaneseni lajkovima i postovima na društvenim mrežama, već da postoje i oni koji žele da poprave svet oko sebe i učine ga lepšim mesto za život, piše Bizlife.

Nju su za priznanje predložila trojica poslanika u norveškoj skupštini. Ukoliko dobije .nagradu, Tunberg će postati najmlađi laureat u istoriji, a sada tu „titulu“ nosi Pakistanka Malala Jusafzai koja je sa 17 godina postala nobelovac.

„Predložili smo Gretu jer ako ne uradimo ništa u ovoj borbi, klimatske promene će da izazovu ratove, konflikte i dovedu do novih talasa izbeglica“, rekao je poslanik Socijalističke levice Andre Ovstergard.

On je dodao da je Tunberg „stvorila pokret koji može da doprinese svetskom miru“.

Mlada aktivistkinja, bez dileme, poseduje energiju i posvećenost pred kojom mogu da postide ono odrasli, oni koje donose odluke i utiču na svet oko nas.

Nakon nominacije Greta oglasila se na društvenim mrežama i napisala da je počastvovana zbog nominacije.

Greta ne posustaje i njena energija se širi. Očekuje se da danas hiljade učenika u više od 100 država ponovo protestuje protiv klimatskih promena. Protesti su inspirisani Gretinim pokretom „Petak za budućnost“. Do sada se protestovalo u Nemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji i Japanu.

Ova mlada Šveđanka sebe opisuje kao „aktivistkinju u borbi protiv klimatskih promena sa Aspergerovim sindromom“. Sve je počelo kada je u avgustu prošle godine ispred švedskog parlamenta organizovala prvi protest.

U decembru prošle godine je govorila na skupu Ujedinjenih Nacija posvećenom klimatskim promenama.

U januaru je učestvovala i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Za ovogodišnju nagradu za mir postoji 301 kandidat, 223 su pojedinci, a 78 organizacije, saopštio je Nobelov komitet. U oktobru ćemo saznati da li ovo priznanje ide u Gretine ruke. A do tada, ona je više nego zaslužila da bude naša ličnost nedelje.

Smeće koje je pronašla na Fruškoj gori na gospodski način vratila vlasniku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link