Srbija Vesti

Desničari podneli krivičnu prijavu protiv Nenada Čanka zbog izjave o Putinu

čanak
Printscreen

Desničarski pokret “Nema nazad – iza je Srbija” podneo je javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka. Kao glavni razlog za podnošenje prijave oni navode Čankovu izjavu – “Ovo se mora završiti samo na jedan način – porazom Rusije i smrću Putina”.

Čanak je ovo izjavio nedavno gostujući na Face TV.

“Da li je izjava Nenada Čanka da se rat u Ukrajini “mora završiti smrću Putina” u trenutku kada je zemlja izložena ogromnim pritiscima u interesu Srbije, ili mu je jedini cilj da se po svaku cijenu opet dodvori zapadu?”, pitaju iz ovog pokreta osnovanog u januaru ove godine, na čijem je čelu general-major Vojske Srbije i Crne Gore u penziji Božidar Delić.

Ovaj desničarski pokret poručuje “da je zbog manje morbidnih izjava izrečenih na račun funkcionera SNS-a i zvaničnika NATO od 2015. uhapšeno ukupno 28 ljudi”.

“Većina njih osuđena je na višemesečne zatvorske kazne, dva lica poslana su na psihijatrijsko lečenje, dok je jedan građanin nakon šest meseci pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u zatvoru. Tako je na primer, povodom posete generalnog sekretara NATO- a Jensa Stoltenberga Srbiji, zbog opaske „Ovo nepodnošljivo stanje u Srbiji može biti rešeno samo na jedan način – onaj koji je opisan u udžbenicima istorije za osnovnu školu, 2015. u svom domu uhapšen Andrej Fejgelj i poslan u pritvorsku jedinicu.

Zbog SMS poruke: “Nebojša Stefanović zna da ga kane ubiti ali tek sledeće godine”, Miloradu Nikoliću je 2016. određeno psihijatrijsko lečenje u ustanovi zatvorenog tipa. Kada uporedite ove izjave sa Čankovom, šta treba očekivati da će on dobiti kao kaznu? Da li je ovo govor mržnje? Zašto se ni jedna nevladina organizacije koja se bavi ljudskim pravima do sada nije oglasila po povodom pitanju?“, poručuju iz ovog pokreta.

Smatraju “da je ovo izuzetna prilika za pravosuđe u Srbiji da javnosti demonstrira svoju nezavisnost koju je prošle godine dobilo na referendumu”.

“Nema nazad – iza je Srbija očekuje da se pravosuđe drži sopstvene kontinuirane sudske prakse uspostavljene na osnovu 28 prethodnih slučajeva, kada se radilo o gotovo identičnim ili blažim izjavama izrečenih ne na televiziji, već preko društvenih mreža ili na fudbalskim stadionima”, poručuju.

Čanak ovih dana boravi u Ukrajini i namera mu je da se iz prve ruke uveri u to kakva je situacija u ovoj zemlji u kojoj više od tri meseca bukti rat.

Svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz ukrajinskih gradova koje obilazi.

Izvor: Faktor.ba

Nenad Čanak izveštač iz Ukrajine, da vidi i da bude viđen (FOTO, VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link