Novi Sad Recepti

Vinarija Tikveš – svetska vina iz Makedonije

Vinarija Tikveš već 130 godina proizvodi neka od najboljih vina na Balkanu. U svojevrsnoj fabrici na otvorenom, nebo, zemlja, sunce i vinogradi, svako na svoj način, doprinose najzastupljenijem vinskom brendu na Balkanu, a jedan od najboljih enologa na svetu, Filip Kambije, potpisuje svaku bocu vrhunskog vina ove vinarije.

orah-winfrey

Ambasador Tikveša u Novom Sadu je Jovan Dameski, somelijer koji  ima veliko iskustvo u ovom poslu. Iako je po struci inženjer, ugostiteljstvo i vina, uvek su ga više privlačila. Tako je otišao u Ameriku, i proveo dve godine radeći na kruzerima u Majamiju i na Karibima. Ovde je stekao neophodno iskustvo, učio od najboljih svetskih majstora, i probao neka od najkvalitetnijih ali i najskupljih vina na svetu. Kada govori o Novom Sadu, Dameski izdvaja nekoliko lokala koji imaju izuzetnu ponudu vina.

– Ima dosta restorana gde se nude kvalitetna vina. Tu su Sat na tvrđavi, zatim Terasa, Alaska barka, Piknik i Pančeta. Bilo bi dobro kada bi konobari znali ponešto i o vinima, jer to svakom restoranu daje dozu ozbiljnosti. Neobrazovano osoblje ostavlja loš utisak, i veoma je korisno da konobar zna da preporuči koje vino se slaže uz koju hranu – kaže on.

Vinarija_Tikves_makedonija_vino

Legenda kaže da je vino nastalo u Kazahstanu, kada je tadašnja princeza bila bolesna, a zatim je popila tečnost od koje je ozdravila. Tečnost je nazvana vinom, a danas, hiljadama godina kasnije, vino je simbol prestiža i dobrog ukusa. Najskuplje vino se još uvek i ne prodaje. Naime, somelijer iz Tikveša kaže da se veruje da na Titaniku postoji prostorija u kojoj se nalaze netaknuta vina, i da će ona dostići neverovatnu cenu kada se do njih dođe. Najskuplje vino koje je on u dosadašnjem radu prodao koštalo je 4.000 dolara, a kaže da cene flaše vina dosežu i 30.000 dolara.

U Tikvešu se mogu pohvaliti sa 46 etiketa vina, od kojih više od polovine spada u ona vrhunska. Dokaz za kvalitet je i ocena jednog od najuticajnijih enologa na svetu, Roberta Parkera koji je ujedno i vinski kritičar, od čijih ocena strepe najveće svetske vinarije. Na njegovoj skali od 50 do 100 poena, vina iznad 87 poena dobijaju titulu odličnih, a ona preko 92 su premijum vina. Vino iz Tikveša, iz linije terroir, Bela voda crveno 2010, ocenjeno je sa čak 94 poena i time je ušlo u vinski svetski vrh, a našlo se i na stolu Opre Vinfri.

Vinarija_Tikves_makedonija_vino

Za Jovana, najbolja sorta vina je albarinjo, belo vino iz Španije, a njegov savet je da crvena vina ne stoje duže od 5 godina, a bela ne duže od 3 godine. Što se tiče kombinovanja sa jelima, pravilo kaže da uz tešku hranu idu i teška vina, dok uz piletinu ili ribu ide neko lakše, obično belo vino. Ono što nikako ne treba kombinovati su crvena vina i beli sosevi, a sve ostalo je dozvoljeno, jer svako ima drugačiji ukus.

 

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link