Magazin

Naučnici otkrili metod za laku dijagnozu depresije

depresija

Naučnici su razvili novi test krvi koji analizira biomarkere povezane s poremećajima raspoloženja, koji bi mogao biti prekretnica u načinu dijagnostikovanja i lečenja depresije te bipolarnog poremećaja.

Iako se za depresiju zna već vekovima i od nje boluje stotine miliona ljudi širom sveta, tradicionalna dijagnoza i dalje zavisi o kliničkim procenama lekara, psihologa i psihijatara.

Stručnjaci su u novom istraživanju identifikovali 26 biomarkera u krvi pacijenata koji su varijabilno povezani s učestalošću poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju, bipolarni poremećaj i manije.

– Biomarkeri mogu biti važan alat kod onih poremećaja kod kojih subjektivna percepcija pojedinca ili klinički utisak zdravstvenog radnika nisu u potpunosti pouzdani – rekao je psihijatar Aleksander B. Nikulesku sa Univerziteta Indijana.

– Ovi testovi krvi mogu otvoriti vrata preciznom i objektivnom praćenju reakcije na lečenje – dodao je.

Naučnici su na ovoj studiji radili četiri godine te su posmatrali stotine pacijenata u Medicinskom centru Ričard L. Rudebuš i sprovodili niz testova za identifikaciju biomarkera ekspresije gena koji bi mogli biti povezani s poremećajima raspoloženja, piše Sajens Alert.

Uzimali su krv onim pacijentima s depresijom koji su pristali da učestvuju u istraživanju tokom svih sastanaka sa svojim psihijatrom i pratili njihovu promenu raspoloženja. Zatim su uporedili te uzorke krvi s bazom podataka prikupljenih iz 1600 studija o ljudskoj genetici, ekspresiji gena i ekspresiji proteina i identifikovali 26 biomarkera koji bi mogli biti povezani s depresijom i sličnim oboljenjima.

U završnoj fazi istraživanja su na drugoj grupi psihijatrijskih pacijenata pokušali utvrdili mogu li putem tih 26 biomarkera odrediti njihovo raspoloženje, depresiju i maniju

Ustanovili su da je 12 biomarkera bilo jako povezano s depresijom, šest s bipolarnim poremećajem, a dva s manijom.

Iako se za sada radi o naučno potvrđenom konceptu te nije poznato kada bi ovaj test mogao ući u široku upotrebu, naučnici se nadaju da će njihovi rezultati uveriti psihijatrijsku zajednicu da precizno medicinsko dijagnosticiranje može imati svoju ulogu u dijagnozi i lečenju depresije.

– Ovo je naš pokušaj da psihijatriju iz 19. sveka prebacimo u 21. vek – rekao je Nikulesku.

Istraživanje naziva Precision medicine for mood disorders: objective assessment, risk prediction, pharmacogenomics, and repurposed drugs objavljeno je u časopisu Molecular Psychiatry.

Izvor: Index.hr

Da sam pogledala video Ane Bučević dok sam se rvala sa anksioznošću, mislila bih da sam *ičkica koja nije uspela da izvibrira visoku vibraciju

6.9K Shares
6.9K Shares
Share via
Copy link