Magazin Srbija

Dečak 13 godina nije imao ime, JMBG niti je mogao da se leči, a boluje od dijabetesa

decak

U Doljevcu živi dečak koji 13 godina nije imao ime zapisano u državnom registru, zbog čega nije mogao da ostvari adekvatnu zdravstvenu zaštitu, iako je ustanovljeno da ima dijabetes.

Roditelji se za 13 godina nisu obratili nadležnim institucijama kako bi dečak dobio ime u zakonskom roku, nakon čega su otišli u inostranstvo, a brigu o dečaku i njegovoj braći i sestri preuzeli su baba i deda.

Nakon njihove smrti, deca su više meseci živela sama, dok se iz inostranstva nije vratio njihov otac. Dečakova majka je pre više godina napustila porodicu. Dečak sada živi sa braćom, od kojih su dvojica punoletni.

Prošle godine je ustanovljeno da ima dijabetes, i morao je da plaća lekove. Jednom prilikom je, bez zdravstvene knjižice, primljen u KC Niš zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ustanovljeno je da mu je šećer skočio na vrednost 40.

Organizacija “Praksis” pomogla je ovom dečaku, za čiji slučaj je saznala prošle godine, a dečak je nakon 9 meseci dobio ime, matični broj i državljanstvo.

“Obratili smo se Centru za socijalni rad ali su oni bili pri stavu da nije moguće odrediti lično ime deteta bez učešća roditelja, s obzirom da je njegova majka u Nemačkoj. Zatim smo se obratili Zaštitniku građana, koji je pokrenuo postupak i u roku od dva meseca dečak je dobio JMBG i državljanstvo, a uz saradnju sa RFZZO dobio je zdravstveno osiguranje i knjižicu”, kaže Marijana Luković, izvršna direktorka “Praksisa”, za televiziju “Prva”.

Ona dodaje da je dečak je dobro, i da sada može da dobije adekvatnu medicinsku negu, da ide na redovne kontrole i dobija terapiju.

Devojčicu (10) pretukle vršnjakinje u čačanskom parku, došla kući sa modricama i punim ustima peska

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
Share via
Copy link