Balkan Magazin

Zagrepčanka na porođaj došla sa 2,25 promila alkohola u krvi, dete joj oduzeo Centar za socijalni rad

beba
Foto: Ilustracija / Profimedia

Zagrepčanki (25) nakon porođaja Centar za socijalni rad oduzeo je devojčicu i smestio je u Dečji dom. Sve je počelo kada je mlada žena stigla na porođaj sa 2,25 promila alkohola u krvi, prenosi Kurir.

Naime, pošto je devojčica koja je rođena živa i zdrava provela neko vreme na Odeljenju gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja na telesnoj masi, utvrđeno je kako fenotip deteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu.

Po rođenju su devojčicu hranili na sondu, a kasnije je utvrđeno kako 25-godišnja majka nije brinula dovoljno o higijeni pa se povećao rizik da se dete zarazi i Kovidom 19.

Opštinski građanski sud početkom juna 2020. oduzeo joj je pravo na stanovanje sa detetom u trajanju od godinu dana, a Centar za socijalni rad izrekao joj je meru stručne pomoći i podrške do aprila 2021.

U tih godinu dana 25-godišnjakinja nije napravila nikakve korake kako bi se stabilizovao bračni odnos i promenili obrasci ponašanja, zbog čega je Centar izdvojio devojčicu iz porodice i smestio je u Dečji dom.

Majka iz Zagreba ima još jedno dete, i to dečaka za kojeg je tužilaštvo utvrdilo da je takođe bio zanemarivan. Majka je brigu o dečaku prepustila svojoj majci.

U posetu detetu majka je u dom dolazila uspavana, usporena i ‘frfljala’ je dok je govorila, a jednom je otišla iz Doma bez javljanja portiru, zbog čega vaspitačica nije preuzela dete.

Osim zanemarivanja deteta, Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu tereti je da je 21. oktobra 2021. s nepoznatim muškarcem odlučila da prepravi nalaz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan tako što je prisutnost amfetamina, Normabela i Subutexa prikazala negativnim.

Konačno je optužena za tri krivična dela protiv braka, porodice i deteta, jedno za nesprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti deteta i dva krivična dela povrede detetovih prava kao i falsifikovanje isprava.

Za nju tužilac traži uslovnu kaznu od godinu dana s trogodišnjim rokom provere.

– Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je devojčica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna.

Redovno odlazim u posete deci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta nedeljno.

Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljsku nadoknadu. Krenula sam na lečenje i skroz se izlečila, a kad me uhvatila želja, znala sam uzeti samo komadić Subutexa i to je to.

O meni trenutno brinu mama i dečko koji se vodi kao otac moga sina – pravdala se majka.

Izvor: Kurir

Mama veganka osuđena na doživotni zatvor zbog izgladnjivanja sina do smrti

35 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap