Film

Srbija konačno snima film o Jasenovcu, hrvatski glumci nisu hrabri da glume u njemu

dara-iz-jasenovca

Film „Dara iz Jasenovca“, čije snimanje finansiraju vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS), trebao bi biti završen do kraja godine, a premijera je planirana za maj 2020. godine, na 75. godišnjicu oslobađanja logora u Jasenovcu, saopštila je ekipa filma.

Film prati sudbinu devojčice Dare i njene porodice u vreme Drugog svetskog rata, neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, kada su mnoga deca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premeštena u logor Stara Gradiška, piše Index.

Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), devojčica iz Potkozarja, čiji su preci bili u Jasenovcu, reditelj filma je Predrag Antonijević, scenario je napisala Nataša Drakulić, a po žanru su autori film svrstali u akcionu dramu, naglašavajući kako su nastojali da istorijske činjenice budu što verodostojnije i tačnije.

Antonijević je istakao kako je ekipi filma „jako važno da izraze estetiku smrti i ubijanja“, dok su talentovani glumci uspeli da kroz iskrenu emociju prenesu „da se grozote manje vide, ali duboko osete“.

“Važno je pokazati da se to desilo ljudima”

Stručni konsultant filmskoj ekipi je američki ekspert za holokaust Michael Berenbaum koji je uveren da film ima priliku ispričati priču – “jer se ljudi identificiraju s pričom” – kako bi se spoznala i ispričala istina o Jasenovcu.

Berenbaum je uveren da će se mnogi poistovetiti sa “strašnom sudbinom devojčice, njenom hrabrošću i snagom“, s devojčicom „koja pokazuje život, moć i snagu da bi se to izdržalo“.

“Kvalitet filma leži u njegovoj suptilnosti i dubokoj ljudskosti. Važno je pokazati da se to desilo ljudima, kao i da su ljudima te monstruozne zločine učinili upravo ljudi, a ne neka čudovišta i druga bića. Smatram vrlo smelom odlukom da sve to bude prikazano kroz nežnost i nedužnost jedne devojčice”, rekao je Berenbaum.

Reditelj Predrag Antonijević potvrdio je da je trećina snimanja završena, napravljen je deo koji se snima u logoru, na lokalitetu napuštene ciglane u selu Kolut kod Sombora, gde su izgrađeni dodatni objekti, te 500 metara pruge, a dnevno je bilo angažovano prosečno oko 270 statista, dok će se drugi deo snimanja odnositi na događanja u logoru Stara Gradiška.

Bez hrvatskih glumaca

Na pitanje ima li u filmu glumaca iz Hrvatske, Antonijević je odgovorio kako to – premda ima puno prijatelja u Hrvatskoj – nije moguće i da „nažalost nema hrabrih hrvatskih glumca“ koji bi igrali u njegovom filmu.

Utvrdivši kako je u Hrvatskoj Jasenovac „tabu tema“, te da bi „sigurno imali problema“ kad bi glumili, Antonijević je ocenio kako je u Hrvatskoj „iz nekog čudnog razloga došlo do poplave ljubavi prema NDH“.

Američki filmski producent srpskog podrekla Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević) je – ocenivši „šokantnim“ da „75 godina niko nije podržao snimanje filma o Jasenovcu – obećao pomoć u distribuciji filma u Sjedinjenim Državama, istaknuvši nadu da će to biti jedno vredno filmsko delo.

„Veoma je važno da film bude iskren, s podacima, jer se radi o istorijskim događajima. Ako je film dobar, nema problema za distribuciju i gledaoce“, ocenio je Dan Tana, a za reditelja Predraga Antonijevića rekao da je „srpski Steven Spielberg”.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan istakla je da će „Dara iz Jasenovca“ biti prvi igrani film o Jasenovcu, te da neće imati privatnih sponzora, jer je bitno da država stane iza projekta i da se o filmu priča, a cilj je da „doživi holivudsku premijeru“.

Trivan je najavila da će država pomoći kako bi projekt mogao biti „završen na dostojanstven način“.

Naglašavajući kako je reč o prvom filmu koji će, posle 75 godina, biti snimljen o zločinima u tom ustaškom logoru, na konferenciji za novinare istaknuto da je to u celosti državni projekt, a vlada i Filmski centar Srbije (FCS) do sada su izdvojili 2,3 miliona eura, dok su procene da bi mogao koštati od 2,9 do 3,3 miliona evra.

Depeša Moskvi otkriva da je Tito odlično znao kakvi se zločini dešavaju u Jasenovcu?

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link